tisdag, september 09, 2008

I morgon smäller det

Som DN, Expressen, SvD och andra noterat är det äntligen dags för first beam i LHC i morgon bitti. Jag har jobbat med förberedelserna för det här i sex år.

Tänk er innehållet i varje uppslagsverk som någonsin tryckts. I varje roman. I varje dagstidning. I varje reklamblad. I varje enskilt exemplar av alla dessa. Allt tryckt material genom världshistorien. Så mycket data kommer LHC att producera under de kommande tio åren.

Det går åt en och annan dator och hårddisk för att analysera och lagra de dataflödena. Och jag står mitt i strömfåran, så att säga.

Nej, jorden kommer inte att gå under. Men jag kan inte riktigt låta bli att ge en pekare till det här (halvallvarliga) papperet som visar att LHC, under vissa förutsättningar, tenderar att redigera bort sig själv ur historien genom omvänd kausalitet. Tänk tidsresor, ungefär. Enkelt uttryckt; om den här teorin håller, och om LHC visar sig producera större mängder Higgs-partiklar, så kommer sannolikheten för redan inträffade händelser att ändra sig, så att LHC aldrig kommer att ha existerat. Osannolika mer eller mindre kataklysmiska händelser kommer plötsligt att bli mycket mer sannolika. För att citera papperet:
Very interestingly, in this connection, the SSC in Texas would have been the first machine to produce Higgs particles on a large scale. However, it's construction was actually stopped after one-quarter of the tunnel was built, which is almost a remarkable piece of bad luck.
Om det helt oväntat utbryter ett krig mellan Frankrike och Schweiz i morgon så vet ni vad det beror på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och när vet vi om LHC avskaffar sig själv? Eller är svaret vad är LHC? :)

Leif Nixon sa...

Mja, vi får faktiskt vänta minst två veckor till - dagens testkörning involverar bara en enkel protonstråle. Det blir inga kollisioner förrän man drar igång även den andra motriktade strålen.

Under tiden håller jag ett öga på schweiziska arméns mobiliseringsstatus.

 
MediaCreeper Creeper