torsdag, september 25, 2008

Låter bekant, på nåt sätt

Mer detaljer om det kommande nya förslaget kan man hitta hos DN och HAX. Det här låter väldigt bekant. Det är faktiskt snubblande nära nånting jag beskrev i augusti. Men det här är en stor och omvälvande förändring av lagen, och det finns stora och viktiga frågetecken om exakt hur det här ska genomföras tekniskt som måste redas ut. The devil is in the details, som det senaste inneuttrycket lyder.

Återigen frågar vi oss: varför är det så himla bråttom? Varför kan man inte tänka genom det här ordentligt? Varför ska det här genomdrivas enligt en tidtabell som bara tillåter två veckors remisstid?

Men allra sist i DN-artikeln finns det ett tänkvärt citat från Cecilia Wikström:
-Visst brukar parlamentariska utredningar vara det beprövade sättet i Sverige för att få frågor allsidigt belysta. Men i just den här frågan tror jag faktiskt aldrig att vi hade kommit så här långt med en parlamentarisk utredning. Det här är nog så långt man över huvud taget kan komma.
Här kan det kanske finnas en bitter sanning. Det här kanske är det bästa vi kan hoppas på. Fredrik Reinfeldt har satt sitt huvud i pant på att driva genom FRA-lagen till varje pris, och då kanske vi ska gripa tillfället att se till att det priset blir så högt som möjligt.

Uppdatering: Jag ser nu att förslaget också innehåller en ny tidtabell, vilket gör att remisstiden blir rimligt lång. Där ser man.

3 kommentarer:

Hans Persson sa...

FRA-frågan kommer säkert att högljutt förfölja Reinfeldt i det kommande valet, även om han säkert nu hoppas på att allt väsen om det ska ha dött till dess.

JB Eriksson sa...

Problemet med remisstiden är ju att den redan klubbade lagen kommer vara i kraft under tiden, med start första januari

Leif Nixon sa...

Jo, det är ju en komplikation.

 
MediaCreeper Creeper