torsdag, september 25, 2008

Det är fortfarande staten

Nu börjar det hända saker. Eller, de har väl pågått i det tysta rätt länge, men nu börjar ryktena bli mer påtagliga. Det pratas om att introducera en specialdomstol som ska bestämma vilken trafik FRA får tillgång till. Mer precist verkar det handla om att hela trafikflödet fortfarande ska kopieras, men det ska skickas till domstolen, inte FRA. Domstolen släpper sedan genom delar av trafiken till FRA.

Det här duger inte.

Problemet är fortfarande att all vår gränsöverskridande kommunikation ska skickas i kopia till staten. Det spelar ingen roll hur många kontrollinstanser med pappersregler som därefter ska kontrollera hanteringen av trafiken - staten har inte med trafiken att göra. Pappersregler är inte tillräckligt - staten ska inte ha fysisk tillgång till trafiken.

Och på ett mer praktiskt plan: Det här börjar ändå bli ganska omvälvande förändringar av lagen i elfte timmen. Tänk på att den nuvarande tidsplanen för handläggningen av tilläggspropositionen bara medger en remisstid på två veckor. Det är inte rimligt.

FRA-lagen grundar sig på ett uselt förslag, hopskrivet av individer som vill gynna sina särintressen. Vad är det som är så hemskt med att istället tillsätta en fullödig utredning med utomstående personer? Börja om, säger jag.

Inga kommentarer:

 
MediaCreeper Creeper