fredag, september 19, 2008

Det var som sagt tjänstemännen

Tidningen Fokus har ett alldeles utmärkt grävande reportage om bakgrunden till FRA-lagens uppkomst. Och det är som vi misstänkte, det här är i grunden en revirstrid mellan tjänstemän på olika departement, och regeringens inbitna försvar har väldigt lite med själva sakfrågan att göra, utan handlar bara om den omhuldade regeringsdugligheten.

Ni minns väl Fredrik Reinfeldts utskällning av Karl Sigfrid? Ni noterade väl att inget av Reinfeldts argument handlade om signalspaning, utan bara om regeringsduglighet och att inte skänka bort poäng till socialdemokraterna?

Ni kanske såg Sten Tolgfors TV-framträdande under Almedalsveckan, där han skulle försvara FRA-lagen? Det första han sa var (ungefärligt citat) "Vi har lyckats driva genom den här frågan. Socialdemokraterna försökte, men misslyckades. Vi har lyckats.". Varav hjärtat är fullt...

För att förstå det politiska spelet måste man känna till de underliggande strömningarna. Man måste veta varför olika parter agerar som de gör, man måste känna till deras motiv.

Och när man känner till deras motiv, då har man dem by the balls, som vi brukar säga over there. Reinfeldt och Tolgfors gör nog bäst i att skaffa lämplig skyddsutrustning.

Uppdatering: Fredrick Federley bekräftar att Fokus' reportage i huvudsak är korrekt.

Inga kommentarer:

 
MediaCreeper Creeper