fredag, mars 20, 2009

Den dag man kan lita på en uppringande journalist...

Hanne Kjöller är obegripligt upprörd över att Stockholms stad delat ut små kort med instruktioner för hur man bemöter journalister. Instruktionerna består av punkter som "Spekulera aldrig fritt" och "Betrakta alltid alla konversationer som intervjuer".

Kjöller tycker att Stockholms stad försöker ta sig "rätten att säga på vilket sätt och om vad anställda får kommunicera med medierna". Jag tycker å min sida att det är utmärkt att de anställda får handfasta råd för hur man hanterar uppringande journalister. För det finns en god chans att den journalist som ringer upp dig inte vill ditt bästa.

Om man kunde lita på att en uppringande journalist inte har en dold agenda, om man kunde lita på att man inte kommer att bli felciterad, eller få sina citat placerade i helt fel kontext. Om man kunde lita på att journalisten inte bara är ute efter att sätta dit dig. Om man kunde lita på att man inte råkar ut för samma sak som Peter Sunde, Henrik Alexandersson eller Carl Bildt, ja, då kanske man inte skulle behöva en liten checklista i fickan när journalisten ringer.

Men så är nu inte fallet.

3 kommentarer:

B-O Gavne, Vasteras sa...

-HELT FASCINERAT! Några stycken upprörs här –med allt rätt- mot att myndighets- och enskilda företagsverksamheter kränker vad vi svenska folket har kommit överens om, lagskrivit: den så kallade meddelarfriheten.
–Samtidigt som de nämnda, RENT NAZISTISKT! kränker vad vi svenska folket
–också- har kommit överens om, lagskrivit: att våra kommuner benämnes just ”kommun”. Att också Stockholms kommun just benämns ”kommun”, inte benämnes Stockholms ”stad”, ”staden”, som de nämnda kör med här.
Nazistiskt som Ni vet Adolf Hitler körde med att skilja på människor, arier och andra individer. Här att de nämnda skiljer på –fina- stadsboende människor och –de skitiga, bön´erna- landsbygdsboende individer.

Och som säkert också dessa nämnda, stort upprörs av rasism: alltså i den bredaste formen, när rasister anser att också danskar skall faeeen inte kunna bara flytta över till Malmö och bo där. Att de nämnda anser att stockholmare är nått finare människor. -Alltså att de nämnda nervärderar, rasistiskt, andra individer, landsbygdsboende.

Och visst finns också Stockholms ”stad”. Med sina gator, trottoarer, höga hus och dålig luft. Med att kommunen avser samhällsföreningen av människorna som bor runt Kornhamnstorg. ..som vi svenska folk har kommit överens om, lagskrivit: Sverige är indelat i ”kommuner” (Kommunallagen 1:1).
Och alltså jag påstår absolut inte att kommunreformen 1969, är det bästa för all framtid. Till på köpet ser jag skäl för att, kanske bör den idag revideras, något. Att vi svenska folk diskutrera saken och röstar. –Men inte att en revidering skall köras med våld och terror. ..som de nämnda här pysslar med. –Å så! kan man strunta i en överenskommelse, kan man sätta stövelklack på en lag, …struntar man i och stövelklackar på, allt som inte passar ens egna intressen.

Anonym sa...

Med små, små byggstenar så bygger vi sakta vårt eget fascistiska kontrollsamhälle.

Freja sa...

Hej,

vi har skrivit om samma ämne på Second Opinion:

Plastkorten med regler för mediekontakter kränker meddelarfriheten. Det skriver Hanne Kjöller i en ledare i Dagens Nyheter. Second Opinion har pratat med en handfull chefer vid Stockholm stad som alla upplever plastkorten som ett stöd, snarare än en munkavel. Men på frågan om huruvida de själva talat om meddelarfrihet med sina anställda blir det tyst.

http://www.second-opinion.se/so/view/271

Gå gärna in och läs och skriv egna inlägg nästa gång du ser någonting i medieflödet som du har en annan åsikt om.

 
MediaCreeper Creeper