måndag, mars 23, 2009

Årets kräk: avskrivet.se A.K.A. fordringar.se

Vad sägs om den här affärsidén? Köp upp osäkra fordringar, till exempel fordringar på aktiebolag som gick i konkurs för flera år sedan, där du kan hitta någon form av formaliamissar, spelar ingen roll hur små. Skicka hotfulla kravbrev till de forna styrelseledamöterna. Och efter ett tag, när de fått svettas en stund, skicka ett förlikningsförslag och se om du inte kan klämma ut en sista bunt pengar ur dem.

Låter det amerikanskt? Skulle aldrig hända i Sverige? Jodå. Det är amerikanskt, och det händer i Sverige. Några bekanta till mig fick just brev från det USA-ägda avskrivet.se, även känt som fordringar.se, där det hävdas att inte allt gick rätt till när deras aktiebolag gick i konkurs för fyra år sedan, och att de gör bäst i att hosta upp de där pengarna nu. De här är entusiastiska killar, entreprenörer, som satsade sina egna pengar i en idé som verkade så bra, men som upptäckte (som så många andra) att det inte alltid räcker att ha en bra produkt. Så bolaget gick till slut i konkurs. Skit händer.

Grejen med en konkurs är att man ska kunna lägga misslyckandet bakom sig. Men det tycker inte avskrivet.se, för de har minsann hittat oegentligheter i konkursförfarandet.

Så vad har killarna för lik i garderoben? Jo, aktiebolaget hade en ledamot för lite i styrelsen! Fruktansvärt! Och så hävdar de att det saknas en kontrollbalansräkning, men det råder det delade meningar om. Och jag vet vilken sida jag litar mest på i den frågan.

Än har vi inte sett förlikningsförslaget, men jag misstänker att det kommer.

Kräk.

1 kommentar:

Exkollega sa...

Och ändå begriper inte våra makthavare att det är så det blir om man låter de ekonomiska intressena skriva egna lagar och trampa runt vilt i rättssystemet.

En sånhär sak är definitivt inte något man behöver efter att ha lagt en uppslitande konkurs bakom sig och äntligen kan börja med ett mer livskraftigt projekt. Det kan ta död på en ny affärsverksamhet, såväl ekonomiskt som psykiskt. Är det verkligen det klimat vi vill ha i Sverige; att avslutade affärer kan återuppstå och gå igen på grund av struntsaker och tredje parts girighet?

 
MediaCreeper Creeper