fredag, december 19, 2008

När genus blev ett fult ord

Tanja Bergkvist har uppenbarligen läst en gammal DN-artikel där doktoranden Eva Ärlemalm-Hagsér intervjuades, och tände på alla cylindrar. I en debattartikel på SvD:s Brännpunkt skriver Bergkvist
Det är en skam för alla sunda feminister när sådana vanvettiga teorier förs fram som sanning för att i ett nästa skede omvandlas till allmänna påbud.
och
Flera studier visar att de olika roller vi tar på oss är genetiskt betingade, ett biologiskt faktum, något naturen sett till att gynna under tusentals år av evolution – troligen för att vi ska överleva.
Hon har uppenbarligen svårt att acceptera något som helst genustänkande i förskolan. Pär Ström går också igång och pratar om "genustrams".

Själv blir jag mest lite trött över att debatten måste vara så polariserad. Jag önskar att Tanja och Pär kunde läsa den här artikeln i Aftonbladet och tagga ner lite grann.

Ja, det går lite över styr ibland. Nej, jag tycker inte att det är vettigt att förbjuda rosa kläder, plocka bort klätterställningar eller skriva om texten i barnvisor för att könskvotera huvudpersonerna.

Men det betyder inte att allt som innehåller ordet "genus" måste vara trams.

Jag tycker att det är bra om förskolelärare faktiskt självkritiskt reflekterar över hur de behandlar barnen. Oavsett om det handlar om konflikthantering, hur man gör när barngruppen kommer från många olika länder, vad man gör för att trösta ett barn när det slagit sig, eller om det nu råkar handla om hur man behandlar pojkar och flickor. För det förekommer alldeles för mycket slentriantänkande om att "pojkar är si" och "flickor är så".

Jag vill inte att min son automatiskt ska sorteras in i ett fack som det står "pojke" på. Jag vill att han ska ha ett alldeles eget fack som det står "Erik" på.

2 kommentarer:

Björn Felten sa...

Du tror inte att Erik kan känna sig lite ensam där i Erik-facket? Kanske inte Sveriges ovanligaste namn i och för sig, men ändå... :)

Annars är ju hela det här genus-köret bara ytterligare ett exempel på att våra beslutsfattare saknar förmågan att se och "ge sig på" de viktigare, övergripande frågorna, utan helt enkelt bara klarar av de små frågorna, och där bara att komma med sina pekpinnar och förment beskyddande regler och förordningar.

Närhet är IMHO ett av de viktigaste ledorden, som varje lagstiftare borde ha skrivet i eldskrift ovanför sin skrivpulpet.

Alla beslut skall tas så nära de berörda som möjligt. Endast de beslut som måste tas på högre liggande nivåer skall tas där uppe.

Att besluta om rosa volanger på barnens kläder är verkligen inget som har i den offentliga debatten att göra.

Joel sa...

Björn!
Om du tycker att genus är en "liten" fråga så har du uppenbarligen missat något viktigt.

 
MediaCreeper Creeper