onsdag, december 17, 2008

Nixons Patenterade Tvåpunktslista för en Säkrare Windows-upplevelse

Microsoft kommer att släppa en out-of-band-patch för Internet Explorer under dagen, det vill säga en högprioriterad säkerhetsuppdatering som trycks ut direkt istället för att följa det normala månatliga uppdateringsschemat. Orsaken är ett nyupptäckt säkerhetshål i nästan alla IE-versioner som snabbt börjat användas för storskaliga attacker.

Dessutom har det precis kommit ut en uppdatering av Firefox som täpper till flera säkerhetshål.

Säkerhetshål överallt som vanligt alltså. Så spelar det någon roll, säkerhetsmässigt, vilken webläsare man använder? Jo, faktiskt.

Jag är gudskelov till största delen förskonad från att behöva klafsa omkring i det tröstlösa träsket som Windows-säkerhetsvärlden är, men jag kan dela med mig av Nixons Patenterade Tvåpunktslista för en Säkrare Windows-upplevelse:
  1. Uppdatera slaviskt. Slå på automatiska uppdateringar så att du slipper behöva komma ihåg att uppdatera manuellt.
  2. Använd en annan webläsare än Internet Explorer. Firefox, Opera, Safari, Chrome, vad som helst, bara det inte är IE.
Varför det då, om det nu finns säkerhetshål i alla webläsare? Mjo, dels visar statistiken att åtminstone Firefox är snabbare än Microsoft på att täppa till säkerhetshålen när de upptäcks, men framför allt är den absolut dominerande mängden attacker riktade mot Internet Explorer. När ett nytt hål i IE hittas brukar det snabbt börja användas för attacker, medan attacker mot andra webläsare är relativt ovanliga.

Sedan finns det naturligtvis andra saker att göra också, som att se till att ha ett uppdaterat antivirusprogram och att inte öppna länkar och bilagor som kommer via mail utan att tänka efter först. Listan kan göras lång.

Men börja med Nixons Patenterade Tvåpunktslista för en Säkrare Windows-upplevelse.

2 kommentarer:

Björn Felten sa...

Att du lyckats få den där listan patenterad visar ju med all önskvärd tydlighet, att hela patentsystemet spelat ut sin roll, och med omedelbar verkan bör avskaffas helt och hållet. :)

För övrigt kan ju en väl underhållen brandvägg lägga till ytterligare lite skydd mot vissa försök att invadera ens system. Men din två-punktslista räcker onekligen en väldigt lång väg.

Jonas B. sa...

"Använd vilken mailläsare som helst utom Outlook" saknar jag i listan. Det kan innebära en del praktiskt strul med mobilsynk och liknande, men klarar man sig ändå är det inget att fundera på.

 
MediaCreeper Creeper