lördag, december 13, 2008

Nu fånar du dig bara, Marcus

Marcus Svensson på Smålandsposten, som i somras profilerade sig som landets ende ledarskribent som var positiv till FRA-lagen, kommer nu ut som trafikdatalagringskramare.

Egentligen väntade jag bara på att någon skulle argumentera att det bara är bra att hanteringen av trafikdataloggar regleras. Kanske skulle jag ha skrivit ett premptive strike-inlägg.

Marcus, det stämmer att mycket av datat som omfattas av lagringsdirektivet av vällovliga syften redan samlas in och loggas av operatörerna. Telefonoperatörerna vill naturligtvis kunna fakturera sina kunder, och den som driver en mail-server vill logga trafiken för felsökning och driftstatistik. Visst, loggarna finns där. De raderas normalt sett snabbt, men informationen finns en begränsad tid.

Men att lagstadga om att loggarna måste sparas och göras tillgängliga i standardformat, ja, att till och med reglera att operatörerna måste ha personal tillgänglig dygnet runt för att lämna ut uppgifter, gör de här loggarna ojämförligt mycket mer lättillgängliga för staten.

Att hävda att det här skulle vara bra för den personliga integriteten är bara... fånigt.

1 kommentar:

Kalle sa...

Det låter lite som argumenten för FRA-lagen där man hävdade att efterom FRA gjorde olagliga saker så var det ju bra att det reglerades i lag. Dumheter helt enkelt. Men det är minst sagt skrämmande hur vissa "tänker".

 
MediaCreeper Creeper