onsdag, oktober 01, 2008

Trafikstråk? Ingvar vet inte heller!

Punkt 4 i regeringens lista över förbättringar i FRA-lagen:
FRA ska bara få tillgång till de "trafikstråk" som domstolen bestämmer.
Så vad är ett trafikstråk? Johan Linander skriver:
Trafikstråk är t.ex. visst frekvensutrymme i en kabel.
Och Sofia Könberg skriver:
Trafikstråk betyder ett logiskt frekvensutrymme i kablar, via satellit eller radiolänk.
Det låter ju väldigt mycket som om det är våglängdskanaler Johan och Sofia talar om.

Men för en stund sedan frågade jag Ingvar Åkesson vad ett trafikstråk var. Ikväll höll han nämligen en föreläsning på Linköpings universitet, anordnad av Utrikespolitiska studentföreningen, och jag kunde naturligtvis inte hålla mig borta (och inte hålla mig tyst heller, för den delen). Vad han svarade? "Ja, det där är nånting som politikerna hittat på, så jag vet inte riktigt. Jag tror att de menar de här trafikströmmarna." sa han (ungefär) och pekade på utdataströmmarna från en samverkanspunkt, närmare bestämt de båda pilarna till höger i den här bilden:

Och det är ju nånting helt annat än en våglängdskanal. Vid den punkten är dataflödet redan rejält hårt reducerat, så det här skulle faktiskt vara en bättre betydelse av "trafikstråk". (Hampus Eckerman har påpekat för mig att Ingvar använde ordet "trafikstråk" i en intervju med Ny Teknik redan januari 2007, så helt okunnig om ordet kan han inte vara.)

Men det finns ett ord till i punkt 4 som behöver definieras. Vad betyder det att FRA får tillgång till ett trafikstråk? Ingvar var inte jättetydlig, men jag tyckte mig kunna tolka en del av hans formuleringar som att samverkanspunkterna skulle fortsätta ägas och drivas av FRA, men att deras konfiguration skulle godkännas av den nya specialdomstolen. Låt oss hoppas att jag misstolkar honom. Och vi ska också komma ihåg att inte heller Ingvar Åkesson sitter på alla svar - propositionen håller fortfarande på att skrivas.

En YouTube-sammanfattning av föreläsningen kommer att dyka upp såsmåningom, har jag fått veta, och vi ska se om vi inte kan ordna tillgång till hela videoinspelningen på något sätt också.

3 kommentarer:

Mattias sa...

Spelar det så stor roll vilken myndighet som äger/driver samverkanspunkten? Som jag tänker är det relevanta huruvida det första urvalet görs av staten eller inte, och i andra hand hur det första urvalet görs.

Leif Nixon sa...

Jag tycker det blir en förbättring om man delar upp ansvaret för inhämtning och analys på olika myndigheter. Det blir bättre, men kanske inte tillräckligt bra.

Bloggaren sa...

Det här är i all sin anspråkslöshet ett fantastiskt inlägg.
Det är sådana här inlägg som gör att jag knappt läser tidningar längre.
Jag har fått någorlunda pejl på vem dig som skriver här, du går och blir ögonvittne till ett föredrag jag själv skulle velat se.
Du rapporterar!

Själv är jag ängslig att det ändå inte går fram till folk att FRA inte är helt bra.
mina "vanliga" kompisar som inte bryr sig om "politik" anser att min blogg, troligen också alltså denna blivit tråååkig.

Jag försöker hitta nya sätt att berätta om tråååkig politik på.
Kan det här vara en väg???

http://djingis.blogspot.com/2008/10/fra-press-och-bloggmeddelande-2011-mars.html

 
MediaCreeper Creeper