fredag, oktober 03, 2008

Trafikstråk - ännu fler teorier

Conjoiner har svaren från ytterligare några riksdagsledamöter om vad de tycker att ett trafikstråk är. Det är en ganska stor spridning på dem, får man väl säga. (Folkpartisten Gunnar Andrén kan för övrigt stoltsera med det mest oförskämda svaret. Han får inga klappar av tomten i jul.)

Det mest insatta svaret torde komma från Mikael Andreasson, utredare hos Folkpartiet, som har fått svara i Barbro Westerholms ställe. Han säger:
Med ordet trafikstråk avser vi trafiken mellan logiska adresser. Trafik i det globala telenätet kan som bekant ta olika vägar via kablar, satellit eller radiolänk, men den har fortfarande ett ursprung och ett mål. Därför kan man peka ut dessa inriktningar som trafikstråk. Ett trafikstråk kan spridas över olika ledningar, och gå delvis via satellit och delvis via ledning.
Åkej. Så när vi talar om att FRA bara ska få tillgång till vissa trafikstråk, så har det inte någon direkt koppling till en enskild fysisk kommunikationskanal. Åtminstone enligt Andreasson. (Och det här är ett svar som går i samma stil som Ingvar Åkessons gissning häromdagen.) Ett trafikstråk är alltså inte "trafiken i kabel X", utan snarare "trafiken mellan utrikesdepartementet i land R och deras ambassad i land U", och sedan antar jag att det är upp till FRA att avgöra vilka kablar och radiofrekvenser som ska genomsökas och vilka sökbegrepp som ska användas.

Det här är väl ett minst lika rimlig tolkning av begreppet "trafikstråk" som min första gissning, baserad på Johan Linanders förklaring, nämligen att ett trafikstråk motsvarade en våglängdskanal.

Men jag tycker nog att det är lite synd att de personer som varit inblandade i att ta fram de här riktlinjerna verkar ha så fundamentalt olika bild av vad de betyder.

2 kommentarer:

Jörgen L sa...

Ärligt talat så tror jag att trafikstråk är ett totalt gummibegrepp som får vilken betydelse som helst i fall till fall när specialdomstolen tar ett beslut om att tillåta avlyssning.

Det enda det säger är egentligen att det ska finnas NÅGON sorts begränsning.

I princip så kommer det nog inte att finnas något hinder för att det i ett beslut av domstolen kan tolkas "trafik mellan Sverige och utlandet"

scaber_nestor@priest.com sa...

Och hur ska man veta vilka dessa logiska adresser är utan att först skilja ut dom från mängden?

Bra svar och låter rätt, men det förändrar inget i sak.

För att hitta dessa trafikstråk måste de skiljas ut från mängden och det kan man inte göra utan att studera en stor mängd trafik vilket innebär att vi är tillbaka på massavlyssning i kabelnätet.

Fin omväg, men i princip ingen förändring mot tidigare alltså.

 
MediaCreeper Creeper