måndag, oktober 20, 2008

170 millisekunder hemifrån

I går förmiddag, lokal tid, landade vi på TPE. Utöver den vanliga inpasseringsrutinen, med immigrations- och tullkontroll, har man här en tredje station - Fever Screening - där inkommande passagerares temperatur stickprovskontrolleras. Jag antar att det är en kvarleva från SARS-tiden.

Jag hade inte lyckats sova på flyget och min kropp tyckte att det var klockan fem på morgonen, så jag var ganska mosig, för man väl säga. Jag och kollegan lyckades hitta skyttelbussen till hotellet och efter en timmes resa i spännande trafik var vi framme och fick våra rum. Vid det här laget handlade allt om att hålla sig vaken tills läggdags, så vi gav oss direkt ut för att turista.

Målet för dagen var Taipei 101, världens just nu högsta färdigställda byggnad. (Burj Dubai är numera högre, men är inte färdigbyggt än.)

Taipei 101 syns över hela stan, så det var inte svårt att hitta dit. Sammanfattningsvis kan vi säga att Taipei 101 är ett väldigt högt hus.

Både nerifrån

och uppifrån


Efter ett par-tre timmar orienterade vi tillbaka till hotellet. Kartan vi hade med oss visade sig bara ha gatunamnen i kinesisk skrift, men det gick bra ändå.

Vid det här laget hade jag varit vaken i 30 timmar, men jag lyckades hålla mig uppe nån timme till innan jag lade mig i sängen och blundade. Sen ringde väckarklockan. På nåt sätt hade det gått 12 timmar...

Jag var lite för yrvaken för att vara särskilt äventyrlig, så jag valde den västerländska frukostbuffén istället för den kinesiska. Fast helt ortodox var den inte; det är första gången jag sett en skål med "dried pork fluff" på en frukostbuffé.

Nu sitter jag i ett konferensrum på vetenskapsakademien tillsammans med de vanliga människorna; IT-folk från högenergifysikrelaterade siter runtom hela världen. Det är lite underligt egentligen; jag reser runt jorden på möten och konferenser, men det är alltid ungefär samma människor man träffar.

1 kommentar:

Hans Persson sa...

När jag var i Taipei var Taipei 101 inte färdigt, men jag har i alla fall sett bygget på avstånd.

 
MediaCreeper Creeper