lördag, juli 19, 2008

Ingvar slingrar sig

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson skriver idag i ett debattinlägg på SvD:s Brännpunkt:
FRA kommer inte att få spana på inrikes trafik i kabelsystemet. En del debattörer menar att detta blir omöjligt att undvika i de fall sådan trafik passerar rikets gräns för att sedan komma tillbaka igen.

Man menar att det inte går att avgöra om personen befinner sig i Sverige eller inte. När man ifrågasätter lagen på den punkten har man förbisett en viktig sak, nämligen att Statens hundskola i Sollefteå innan den lades ner avlade fram en linje schäferhundar som på doften kunde avgöra huruvida ett elektroniskt meddelande var inrikestrafik eller ej.
Nej, så skrev han naturligtvis inte. Så här lyder slutet på det andra stycket:
När man ifrågasätter lagen på den punkten har man förbisett en viktig sak som är utmärkande för signalspaning, nämligen att sökbegreppen utformas med hög precision med inriktning på utländska mål och därför inte träffar inrikes trafik.
Ingvar Åkesson medger här att vi har rätt - FRA kommer inte till någon meningsfull grad att kunna sortera bort inrikestrafik, utan den kommer att genomgå samma ingående analys som övrig trafik.

En stor del av den svensk inrikestrafiken kommer att avlyssnas och genomsökas efter misstänkt innehåll. Och det är ju här den stora integritetskränkningen är - avlyssningen och genomsökningen av oskyldiga medborgares meddelanden.

Är det verkligen så svårt att förstå?

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Här är dagens citat som jag tror du gillar:

"Vem skulle tro att dygden själv behöver gränser? För att makt inte skall missbrukas ligger det i sakens natur att makt måste hejda makt".

Montesqieu

Leif Nixon sa...

Hm. Tankvärt. Tack så mycket.

 
MediaCreeper Creeper