torsdag, juli 17, 2008

Fyra modiga politiker?

Den åttonde juni började FRA-debatten i media ta riktig fart med en ledare i Expressen som efterlyste fyra modiga politiker. Som vi vet hittades de inte då.

Men nu deklarerar fyra (det magiska talet) fp-ledamöter att de inte tänker stödja FRA-lagen.
Ledamöterna Birgitta Ohlsson, Agneta Berliner, Maria Lundqvist-Brömster och Camilla Lindberg kräver att en brottsmisstanke ska finnas innan FRA får avlyssna någon kabeltrafik.
Det här innebär att FRA bara skulle kunna biträda polisen vid avlyssning i kabel, inte bedriva massavlyssning i underrättelsesyfte. Alldeles utmärkt. Har vi till slut fått våra hjältar?

Men det här är ju ett mer långtgående motstånd än socialdemokraternas, som - så vitt vi vet - gärna vill låta FRA bedriva massavlyssning, bara under aningen annorlunda former.

Så vad händer nu? Kommer socialdemokraterna att vakna, känna kaffelukten och hjälpa till att stoppa massavlyssningen? Eller kommer det här att driva alliansen och socialdemokraterna i famnen på varandra och tvinga fram en bred uppgörelse som tillåter massavlyssning? Intrigen tätnar. Dags att börja bearbeta socialdemokratiska riksdagsledamöter, tror jag.

Uppdatering: Nu är vi uppe i sex fp-ledamöter som inte stöder förslaget. Kan vi få hoppas på en liten snöbollseffekt?

5 kommentarer:

Robert Wictorzon sa...

Nej nej nej! Visst låter det bra, men inser du att du hyllar en buggningsapparat av sällan skådat slag? Det gör ingen skillnad! Det enda nya är att FRA får nya sökkriterier.

Leif Nixon sa...

Jag hyllar ingenting, tror jag.

Vi vet inte vad det här kommer att innebära när det kommer ner på den tekniska detaljnivån. Det enda vi vet är att det är ett steg i rätt riktning.

Robert Wictorzon sa...

Jag ska inte lägga ord i munnen på dig, men "alldeles utmärkt" lät lite som en (om än något tam) hyllning :)

"Det här innebär att FRA bara skulle kunna biträda polisen vid avlyssning i kabel, inte bedriva massavlyssning i underrättelsesyfte."

Vilket är precis motsatsen till vad FRA ska pyssla med. Vill polisen avlyssna så krävs det (än så länge) misstanke om brott. Detta gäller buggning, telefonavlyssning och allt annat.

Det som "de sex" lägger fram skulle ju bara innebära att systemet sätts upp som planerat, men att sökkriterierna måste innehålla ytterligare en parameter - vem som ska avlyssnas, och detta efter krav om brottsmisstanke. Det är ju ingen direkt förbättring mot nuvarande förslag. Avlyssningsmaskinerna är fortfarande på plats och möjligheten till missbruk är minst lika stor som tidigare.

I förslaget som ligger så får inte FRA spana på enskilda personer. Med det här förslaget så få de bara spana på enskilda personer, men för att kunna plocka ut information om just den personen så måste de filtrera och analysera (you guessed it) all kommunikation.

Leif Nixon sa...

Det är tvärtom en väldigt stor förbättring, tycker jag.

Jag håller med om att det stora problemet med lagen är att kablarna till FRA överhuvudtaget existerar och att de ska få ta del av all trafik.

Men om FRA bara ska få avlyssna specifika individer kan det mycket väl handla om att operatörerna plockar ut trafik till och från specifika IP-adresser, och det är faktiskt signifikant bättre. Det finns naturligtvis en rad problem med det också (bara en sån sak som att IP-adresser inte mappar särskilt bra på individer), men det är bättre.

Men man ska komma ihåg att vi just nu baserar alla våra resonemang på ett enda uttalande från Birgitta Ohlsson, och att det är väldigt långt kvar till konkreta lagförslag. Vi vet inte vad som kommer att hända. Jag är försiktigt förhoppningsfull, men inte mer.

Jörgen L sa...

Tyvärr finns det ett annat uttalande av henne i DN som kan tolkas som att det är helt OK med massavlyssning, att det bara är passusen i lagen om att sökbegreppen för inriktas mot enskilda som hon vill ändra.

Jag är skeptisk, det blir nog Massavlyssningslag version 1.01 av det hela.

 
MediaCreeper Creeper