lördag, juli 19, 2008

Hur hårt ven partipiskan?

Solveig Hellquist, en av de sex fp-ledamöterna som deklarerat att de vill riva upp FRA-lagen, skriver i en debattartikel i Sundsvalls Tidning om hur hon blev utkvittad i omröstningen:
Jag hade inte begärt att bli utkvittad vid omröstningen men blev utkvittad för att röstbalansen mellan blocken skulle bevaras.
En halvkväden visa. Varför blev hon då utkvittad? Tvingades hon till det, eller var det helt enkelt slut på allians-ledamöter som anmält att de skulle vara frånvarande? Hände det här fler fp-ledamöter?

Hennes debattartikel, under rubriken "Min passiva röst var ett svek", är ändå värd att läsa.

3 kommentarer:

Staffan Danielsson sa...

Hon blev säkert utkvittad eftersom fler s än borgerliga var frånvarande. Normal procedur kvittningsmän emellan. Lite förvånande att s inte var restriktiva med kvittning, eftersom laddningen i frågan var så stark.

Leif Nixon sa...

Ja, det låter väl rimligt, antar jag.

Vem väljer de ledamöter som ska kvittas ut? Talmannen? Gruppledaren?

Hur gör man förresten när det är fri röstning?

Staffan Danielsson sa...

Varje parti har en "kvittningsman". Dessa samordnar sins emellan.

Röstningen är i princip alltid fri, varje riksdagsledamot bestämmer hur denne röstar. Samtidigt - med t ex som nu 7 rösters majoritet för alliansen - är det uppenbart att börjar enstaka av alliansens ledamöter att rösta mot regeringsförslag i olika frågor så faller snart regeringen.
S "hundraåriga" regeringensinnehav bygger bl a på en stark "partidisciplin", medan de liberala traditionerna ju innehåller mer individualism.

I jakt-, etik- och moralfrågor förekommer ibland en friare röstning, som då vanligen inte hotar beslutet som tas med stor majoritet.

 
MediaCreeper Creeper