tisdag, juli 22, 2008

Centerns partistyrelse splittrad

Idag lanseras nätverket "Borgerligt nej till FRA-lagen" i en debattartikel i DN. Det är femton borgerliga politiker, beskrivna av DN som "tunga", som kräver att lagen rivs upp och att man börjar om från noll med en parlamentarisk kommitté som utreder frågan.

Bland författarna märks kanske särskilt Muharrem Demirok och Jonny Lundin, ledamöter i Centerns partistyrelse. Nu börjar fasaderna spricka ordentligt.

Debattartikeln är kanske inte helt glasklar i sin argumentation; man utgår i alla fall från "den viktiga rättssäkerhetsprincipen att enbart brottsmisstänkta ska kunna utsättas för integritetsinskränkningar av staten" och säger mot slutet
Regeringen arbetar just nu med en tilläggsproposition som handlar om att komplettera FRA-lagen med nya kontrollorgan. Det hjälper inte - fler vakande nämnder och kommittéer förändrar inget i sak, så länge en verklig granskning i praktiken är omöjlig att genomföra.
Vad som skulle utgöra "en verklig granskning" framgår dock inte, och inte heller om införandet av möjligheten till "en verklig granskning" skulle vara tillräckligt för att låta FRA avlyssna kabeltrafik.

Det är inte underligt att artikeln mumlar sig förbi en del frågeställningar - det här är femton personer från olika partier som ska enas bakom en och samma text. De är knappast helt överens om alla detaljer, och det behöver de inte vara.

Det viktiga är att de alla kommer fram till samma slutsats: FRA-lagen ska rivas upp innan den träder i kraft.

Några av nätverkets medlemmar skriver på sina egna bloggar: Magnus Andersson, Mathias Sundin, Per Ankersjö, Erik Hultin.

Uppdatering: Nu även Muharrem Demirok.

3 kommentarer:

Folkpartist sa...

Jag saknar MUFs ordförande Niklas Wykman. Jag förustätter att han var inbjuden eftersom ordförande för övriga borgerliga ungdomsförbund är representerade. Efter FRA-omröstningen sa han att han skulle gå ur morderaterna om inte lagen avskaffas. Har han vikit ner sig liksom den andra påstådda liberalerna i moderaterna? Om jag vore MUF-medlem skulle jag kräva Wykmans avgång för denna miss.

Leif Nixon sa...

Uhm, avgång är väl ändå att ta i? Visst saknar vi honom, men Wykman har ju protesterat med den äran, och har kanske sina skäl att inte vara med i just den här grupperingen.

Han lär inte ha bytt åsikt - så sent som igår skrev han det här:

http://muf.se/niklas_blog/wordpress/?p=258

Alliansväljare mot FRA sa...

Jag saknade också MUF-ordförande Niklas Wykman.

Jag har gått upp på samma blogg som Leif Nixon för att ställa en fråga till Niklas Wykman, men han vill inte svara.

Jag tar det här i stället.

Ulf Wykman skriver:
"I dag skriver flera borgerliga politiker om sitt motstånd mot FRA-lagen. Hurra för det!

Själv är jag helt övertygad om att det inom borgerligheten snarare skulle behövas ett nätverk för FRA-lagen. Vi som är emot är i kraftig majoritet."

Jag frågar Niklas Wykman:
FRA-lagen har ett redan ett starkt nätverk som består av Reinfeldt, Björklund, Olofsson, Hägglund, Tolgfors och Åkesson. Därför behövs alla goda krafter mot FRA-lagen. Kan du inte på ett seriöst sätt svara varför du inte kunde vara med på artikel där det lanseras en borgerlig grupp för att stoppa FRA-lagen? Orkar du inte ta kampen?

 
MediaCreeper Creeper