onsdag, oktober 07, 2009

E-delegationen försöker smussla

Detta har hänt: Regeringen tillsätter en E-delegation för att "leda och samordna arbetet med att utveckla it-baserade tjänster och lösningar i staten". Det "handlar inte enbart om effektivitet, det handlar också om att stärka demokratin och skapa goda förutsättningar för att förädla den information som finns tillgänglig inom den offentliga sektorn.".

Som ett första steg ska E-delegationen ta fram en strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning. Som ett led i detta upphandlades två utredningar, som levereras av de välkända konsultjättarna Gartner och Accenture.

Här någonstans börjar det bli lite konstigt, för Accentures uppdrag är att ta fram en strategi för "hur en koncentration av administrativa stödtjänster kan ske inom statsförvaltningen". Dvs outsourcing. Vilket Accenture säljer tjänster kring. Det är lite grann som att uppdra åt Sony-Ericsson att utreda vilka mobiltelefoner staten ska köpa in.

Nå. Vad kom Accenture fram till, då? Det får vi inte veta. För när Cecilia Magnusson Sjöberg begärde ut Accentures rapport från E-delegationen förvägrades hon den, med motiveringen att Accentures konsulter, när de fick uppdraget, togs in i E-delegationens organisation, och att deras rapport därför ska betraktas som internt arbetsmaterial.

Det resonemanget är naturligtvis helt barockt. Om det handlat om simpla resurskonsulter som tagits in i det löpande arbetet hade det väl varit en sak, men när man specifikt upphandlat tjänsten att ta fram en rapport, så är den levererade rapporten självklart en inkommen handling och därmed allmän handling. Fast praktiskt nog är ju Cecilia Magnusson Sjöberg professor i juridik och föreståndare för Institutet för Rättsinformatik, så E-delegationen kommer inte undan så lätt. Kammarrätten nästa.

Jisses. The gall of some people.

[Uppdatering: Se gärna mina andra inlägg om E-delegationen.]

3 kommentarer:

Jörgen sa...

"praktiskt nog osv..."

Hihi, det är ju humor, ju!

Lena sa...

Om rapporten är framtagen inom E-delegationen (som de hävdar) så är det en upprättad handling som är allmän när den är färdigställd eller när ärendet som den tillhör, är avslutat. Så allmän handling blir det ändå. Jag skulle inte kalla en rapport för arbetsmaterial.

Jörgen sa...

Det skulle tydligen inte CMS heller :-)

 
MediaCreeper Creeper