söndag, april 19, 2009

Standarder är bra. Alla borde ha en.

I dag har jag stött pannan blodig.

Jag har ibland beklagat mig över hur eländigt det är med alla olika varianter på serieportskablage. DB25-kontakt, DB9-kontakt, hona eller hane, DTE eller DCE, rak eller korsad. Eller RJ45-kontakter, där det finns åtminstone tre-fyra olika varianter på pinout; Cisco, Moxa, Cyclades, och allt vad det nu är. För att inte tala om Suns specialvariant med två serieportar i samma fysiska DB25-kontakt...

Men rörkopplingar tar nog priset. Jag skulle byta handfat på lilla toaletten idag. Jag hade tittat på den komplicerade sekvensen av olika nipplar och bussningar i olika dimensioner som satt mellan den gamla blandaren och vattenrören, och tyckte att det nog nånstans borde finnas en gänga som passade till den nya blandarens slangar. Men för säkerhets skull hade jag köpt 3/8"-lock för att åtminstone kunna plugga igen rören om slangarna inte passade.

Hej, vad jag bedrog mig. Varken slangarna eller locken ville passa. Och mitt i alltihop stångade jag pannan i det vassa hörnet på den eländiga badrumsskåpsluckan som aldrig vill hålla sig stängd. Bokstavligen blodig panna, alltså.

Ilfärd till Coop för att köpa nya nipplar med rätt dimension på gängorna. Inte hjälpte det. Det är nån fånig konisk anslutning på rören som gör att innerdiametern på nipplarna är för klen för att de ska gå på rören. %(/&%!

Jag lyckades till slut fulpatcha dit den gamla blandaren så att jag kunde slå på vattnet igen. Nu har jag en toalett full med bråte och en blandare som balanserar i luften på sina rör. Mutter.

2 kommentarer:

Kålan sa...

För många år sedan blev jag själv så frustrerad över olika seriellkablar, att jag köpte en bok om RS-232 standarden. Seriellkablar är allt annat än standard, men idag har jag ganska bra koll på saken, och de flesta datorer och annan utrustning följer tyvärr inte standarden.

Jimmbo sa...

Det där med RS-232 är inte så konstigt som det verkar. Lär dig var sänd och receive-pinnarna finns, samt GND. Det är allt du behöver kunna. Funkar det inte så byt plats på send och receive.

Mvh Jimmy

 
MediaCreeper Creeper