torsdag, januari 08, 2009

Falskt alarm - för den här gången

Jag brukar alltid vilja höra nyheter från två någorlunda oberoende håll innan jag tror fullt ut på dem, och vid behov brukar jag försöka gå direkt till källorna istället för att lita blint på vad andra säger.

Så när det i det famösa P3-inslaget från igår lät som om socialdemokraternas Tomas Eneroth förespråkade förbud mot anonymiseringstjänster och öppna nätverk var jag försiktigt avvaktande; jag fick vibbar av att någon försökte vrida ett ganska intetsägande uttalande till någonting braskande. Och när nyheten inte dök upp i andra media försökte jag ringa Eneroth upprepade gånger och skickade dessutom mail till honom. (Visst är jag äckligt duktig och självgod nu?)

Och nu fick jag just svar från honom:
Hej Leif!

Radioinslaget kunde onekligen missförstås - det inser jag när jag ser en del bloggkommentarer. Vi vill naturligtvis inte förbjuda anonymiteten på nätet - det är väl för övrigt inte ens tekniskt möjligt skulle jag gissa. Utgångspunkten för intervjun i P3 var det faktum att det nu erbjuds nya tjänster med dolda IP-nummer. Min kommentar var att det är ytterligare ett bevis på att den tekniska utvecklingen ligger långt före regeringens proposition, såväl när det gäller dolda IP-nummer som när det gäller trådlösa nätverk. I vår motion pekar vi på detta och framför allt det orimliga i att enskilda ska åläggas ett långtgående ansvar för försäkra sig om att inte deras nätverk används för exempelvis olaglig nedladdning. Vi har därför begärt en utfrågning i riksdagen under utskottets behandling för att klargöra bland annat denna fråga innan utskottets slutgiltiga ställningstagande.

Hälsningar

Tomas Eneroth (s)
Det var inte alls så illavarslande som det lät, alltså. Vi kan sammanfatta Eneroths uttalanden med "Ipred-förslaget suger - de har ju inte ens koll på att folk kan ha dolda IP-nummer", och det är ju vad en uppsjö bloggare sagt hela hösten och vintern.

Jag kommer att fortsätta vara oerhört skeptisk mot socialdemokraternas inställning i integritetsfrågor - historien ger dem inte särskilt mycket cred - men jag tror faktiskt inte att vi ska beskylla dem för att vilja förbjuda anonymiseringstjänster. Åtminstone inte just nu.

Moral: Rätt ska vara rätt, inga hönor av fjädrar och inte ropa varg i onödan, och så vidare. Och dubbelkolla alltid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du redde ut detta.
Kvarstår vad jag förstår att (s) sagt att de inte tänker rösta nej till regeringens förslag. Rätta mig om detta är fel.

Anonym sa...

Mycket bra jobbat. Känns som att det är lite väl mycket sensationalistiskt varg-ropande just nu...

Anonym sa...

Tack för dessa Tankar från Enerothen.

Anonym sa...

Bra! Både av dig och Eneroth. Det skall inte behöva vara en nackdel att göra den goda gärningen att lämna sitt nät öppet för sina grannar. Att göra goda gärningar skall uppmuntras, inte bekämpas.

Varje gång min farbror besöker min snart 90 år gamla farfar, så kan han använda sin laptop. Min farfar blir också så glad och fascinerat intresserad och tacksam när min farbror kan beställa saker från Claes Ohlsson till farfar. Allt tack vare den godhjärtade grannen i kvarteret.

Själv har jag också drabbats av något fel så att jag inte kom ut på nätet. Provade då ett av de andra trådlösa som min dator kunde snappa upp, och kunde då skicka den data jag behövde kunna skicka just då. Det var den dagen jag själv beslöt att aldrig stänga igen min accesspunkt. Jag hoppas att jag gjort någon granne glad när de haft problem.

Nej, jag är inte ett dugg orolig, för av 1000 människor så är minst 999 riktigt hederligt folk. Det är antagligen större risk att bli invalidiserad för resten av sitt liv i trafiken, än att drabbas av något negativt på grund av sin öppna trådlösa accesspunkt. Jag skulle vilja gå så långt och säga, att om undviker att göra en god gärning på grund av rädsla för att någon nyttjar ens accesspunkt, då uppvisar man ett sjukt undvikandebeteende och är närmast paranoid.

- William T.

 
MediaCreeper Creeper