Det har ju pratats mycket om Försäkringskassans nya struliga IT-system, men idag såg jag i DN vad det mer precist handlar om - Försäkringskassan försöker införa SAP. Och det förklarar ju ett och annat.
Det finns säkert bra saker att säga om SAP, men jag har aldrig sett ett införandeprojekt som inte varit försenat, kaotiskt, plågsamt och ohyggligt, ohyggligt dyrt. "Shut-up And Pay", som de säger. Särskilt spektakulärt är fallet med företaget Waste Management, där det slutade med att SAP drog sin kund inför domstol.
lördag, januari 31, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
SAP är en del av problemet, visst är det så. En annan del är inköpshanteringen i offentlig sektor. Vägverkets upphandling av vägtullarna kostade oss skattebetalare 3 mrd kronor, en miljard av dessa är ren vinst. Är det någon som inte tror att det hade gått hyggligt lätt att hitta en aktör, säg Tieto eller likvärdig, som hade gjort det för en miljard, och vunnit en extremt välrenommerad lead client på köpet och öppnat upp en ny marknad för den aktören?
Ibland, när det saknas konkurrens inom ett område, så måste man som stor köpare, själv agera på ett sådant sätt att den konkurrensen tillskapas.
Varför måste det offentliga alltid uppträda som sådana klåpare i affärssammanhang, eller ser de de usla affärerna som ett sätt att betala tillbaka på extrema skatteuttag, eller vad är problemet?
Det går naturligtvis inte att göra inköp utan tillräcklig kompetens. Att lägga ut alltihopa till konsulter gör att man inte kan bedömma själv.
Såvitt jag kan se måste lösningen vara att staten har tillräckligt många anställda med kompetens - och att de stannar kvar tillräckligt länge för att förstå vad det handlar om.
Jag vill inte ta reglerna runt offentliga upphandlingar i försvar men ditt exempel är lite missvisande. Faktum är att det var ungefär så som du efterfrågade. IBM fick knappt en miljard för sin del (de andra pengarna gick bl.a. till nya pendeltåg och bussar). WM-Data och Tieto hoppade av i ett tidigt stadium av upphandlingen p.g.a. den enorma risk som projektet innebar. Glöm sedan inte att den miljarden inte bara skulle täcka utvecklingen av mjukvaran utan även uppförandet av själva vägtullarna. Vad gäller vinsten så kan det hända att alla underleverantörer gemensamt gjorde en vinst på 1 miljard, men det är inga siffror som jag känner till. Att underleverantörerna gör vinst är i sig inte konstigt, de har ju troligen en alternativinkomst som man som köpare konkurrerar med. Utan kalkylerad vinst får man ingen att ställa upp.
KOlla gärna upp Computer Swedens utmärkta bevakning av FK:s trassel. En anmärkningsvärd sak är att de har gett Accenture ensamrätt på konsulttjänster vid SAP-införandet, och dessutomgått på niten att de betalar samma timtaxa för alla konsulter oavsett erfarenhet. Fniss. FK trodde säkert att de innebar att de betalade den låga taxan även för seniorkonsulter, medan Accenture utan tvekan fyllt FK-projektet med finniga ynglingar från gatan.
En annan lurig sak är upphandlingen, som det mer lämpade bolaget förlorade. De blev så överaskade att de stämde FK (SAP saknar en väsentlig modul för FK-ärenden och kan omöjligen klarat att uppfylla kravspec:en), men drog tillbaka stämningen efter att ha gjort upp med SAP om att dela upp marknaden mellan sig.
Allt detta enligt vad jag minns av CS-artiklarna, så jag reserverar mig för massuppfittningar.
Säg SAP och jag blir bara så grinig.
Använder som sällananvändare SAP R/3.
Endast en gång i veckan loggar jag in i R/3.
Jag har krav på mej att göra det på fredagar eller absolut senast måndag morgon.
Jag skulle gärna få det överstökat på fredagar, men jag blir helt enkelt så vansinnigt irriterad på allt strul som garanterat följer med att jag är inne i SAP, så för att inte förstöra kvällen väntar jag till måndag.
Skicka en kommentar