måndag, november 24, 2008

Jäkla Sanna

Jag har haft ett blogginlägg om det här i bakhuvudet i flera veckor, men har inte riktigt kommit till skott. Och så hinner Sanna Rayman före mig och skriver precis det jag tycker, och har dessutom mage att som vanligt skriva det bättre än jag nånsin skulle kunna. Hrmpf.

Men jag tror att jag i alla fall kan hjälpa till att svara på en av Sannas frågor:
Jag har flera väninnor som under de senaste två åren fått barn. På vilket sätt är det problematiskt om de, när barnet är säg 4 månader gammalt, lämnar avkomman hemma med pappa, mjölkersättning i nappflaska och går på tjejmiddag med sina gamla vänner? Och där kanske rentav dricker tre eller fyra glas vin?
Det blir inget fel på mjölken, det vet vi redan. Barnet är i sin fars trygga händer och klarar sig faktiskt utmärkt utan amning i ett par timmar.
Problemet är att ett sånt beteende inte ger några martyrpoäng.

Låt oss betrakta den arketypiske Duktige Föräldern som bär sitt barn i sjal hela dagarna och när barnet väl somnat sätter sig ner för att sy barnkläder och tälja pedagogiska träleksaker. Ni vet, den typ av förälder som går upp i sin roll till den grad att den utplånar hela sin vuxna personlighet; ni känner säkert igen den. Vissa av de här föräldrarna spelar ett spel som går ut på att samla så många martyrpoäng som möjligt; det är enda sättet för dem att stå ut.

De blir naturligtvis väldigt hotade om det plötsligt dyker upp någon som inte vill spela det spelet.

4 kommentarer:

Björn Felten sa...

Ja visst är det otroligt fånigt att påstå att några glas vin skulle göra mjölken farlig för barnet. Mjölk innehåller ju faktiskt rent naturligt så mycket som ett par promille alkohol, tack vare att det sker en hel del jäsning i matsmältningsorganen.

Det är ju tämligen välbekant (åtminstone ute på landsbygden) att det under höstarna, då det finns gott om äpplen, ofta förekommer mer eller mindre ciderberusade älgar...

Kanske man kan tänka sig att Livsmedelsverket faktiskt har mätt alkoholhalten i helnyktra mödrars mjölk, i stället för att gissa sig till den?

Måhända borde man oroa sig mer över de formidabla kemikaliesoppor som många av framför allt de olika halv- och helfabrikat, som livsmedelsindustrin producerar, innehåller? Kanske ofarliga var för sig, men i kombination och under regelbundet intag?

Sanna Rayman sa...

Tihi. Och då tyckte jag ändå att jag var väldigt sent på debatten. Det tog mig en vecka från avlyssnat radioprogram till text. Men onekligen är det en hel massa trams i den här diskussionen. En mycket underhållande sysselsättning under veckan då det här debatterades var att höra förfasningarna på Ring P1. Man blir ju fumlig av ett glas vin, utropade en kvinna upprört.
Suck.

Leif Nixon sa...

Det finns en gammal teckning av Jan Berglin; paret sitter på en sandstrand omgivet av skrikande barn, överviktiga håriga magar och dunkande bergsprängare. Han frågar "Varför gick vi hit?". Hon svarar "Det är en övning i demokrati.".

Så även Ring P1, men jag misslyckas fatalt med övningen. Jag står inte ut programmet!

Sanna Rayman sa...

Jag ääälskar Ring P1. Bäst i test. Mycket kreativitetsdrivande.

 
MediaCreeper Creeper