måndag, november 03, 2008

Bekämpningsmedel i vinet

Naturskyddsföreningen har låtit analysera 40 flaskor vin och funnit rester av bekämpningsmedel i dem, och slår nu på stora trumman. Vissa av de här ämnena är nämligen cancerogena eller kan störa kroppens hormonsystem. Otäckt, eller hur?

Fast om man tittar lite närmare i testresultaten ser man att de detekterade halterna rör sig om enstaka mikrogram per kilo, långt under de gränsvärden som finns för bekämpningsmedelsrester i frukt och grönt. Knappast nånting man behöver oroa sig särskilt mycket över.

Men det som får Naturskyddsföreningens rapport att gå från att vara onödigt alarmerande till direkt fånig är att det ju är vin vi pratar om. Vin som innehåller kanske 13-14% av ett ämne som vi vet orsakar cancer i munhålan, svalget, struphuvudet och matstrupen, och i viss utsträckning även i magsäck, grovtarm, ändtarm, lever, bröst och äggstockar. Ett ämne som orsakar fosterskador och hjärnskador och stör hormonsystemen i kroppen. Ett ämne som är förknippat med ett par tusen dödsfall varje år i Sverige.

Eventuella hälsorisker som bekämpningsmedelsresterna skulle kunna medföra är faktiskt helt försumbara i jämförelse med alkoholen.

Det finns ypperligt bra anledningar att välja ekologiskt odlat vin, men den egna hälsan är inte en av dem.

2 kommentarer:

Frid sa...

Jag är nyfiken på källan till gränsvärdena för bekämpningsmedlena hos frukt och dessas jämförbarhet. Råkar du ha en sådan också?

Leif Nixon sa...

Grundligare analys: http://haraldcederlund.blogspot.com/2008/11/en-vrdering-av-riskerna-med-gifter-i.html

 
MediaCreeper Creeper