söndag, februari 14, 2010

Gastronomisk anti-intellektualism

Hör jag Mats-Eric Nilsson berätta en gång till om hur vanillin framställs ur rötad granved skriker jag. Eller så berättar jag i grafiska termer hur äkta vanilj framställs. Fermenterade orkidéfruktkroppar som får ligga och jäsa i förslutna behållare i flera månader, någon?

Visst kan det finnas smakmässiga skäl att föredra vanilj framför vanillin, men det är inte det Mats-Eric pratar om. Han vill bara framställa vanillin som äckligt. Och det är ett ohederligt och vilseledande sätt att argumentera.

Ett annat exempel på äcklighetsargumentation; Lotta Lundgren (en av mina absoluta favoritmatbloggare) i Landet Brunsås häromveckan. I "Lottas tillsatsskola" får vi veta hur


som till exempel


även finns iMen kom igen! Lotta, du vet bättre än så. Jag kan exakt lika gärna påpeka att vanligt kranvatten är ett av de starkaste lösningsmedel vi känner till, i klass med aceton och tri.

Vad är ett emulgeringsmedel? Jo, det är helt enkelt nånting som som hjälper två andra ämnen att blandas.

Feta fingeravtryck på dricksglas är svåra att diska bort med bara vatten, för vattnet och fettet vill inte blandas. Det behövs lite diskmedel - ett emulgeringsmedel! - för att få fettet att lösa sig. Samma sak med tvättmedel - det är inget annat än ett emulgeringsmedel som underlättar för smutsen att lösa sig i vattnet.

Och det låter ju inte som något man vill ha i sin mat, eller hur?

Mja. Har du funderat på majonnäs? Fin, hemslagen majonnäs på fransk senap, äggulor, rapsolja och kanske lite olivolja? Hur kommer det sig att man kan få all den där oljan att blanda sig snällt med de övriga ingredienserna? Jo, äggulan fungerar som ett emulgeringsmedel. Den binder oljan i små, små droppar som kan blanda sig med resten av majonnäsen. Äggulor är faktiskt skolexemplet på ett emulgeringsmedel som används i mat.

Eww, äggulor! Jätteäckligt! Det är ju precis samma sak som tvättmedel!

6 kommentarer:

Hannah Bergstedt sa...

Hmm ytterligare ett ämne som jag inte satt mig in i. Alltså vad jag äter. Jag orkar inte ha dåligt samvete över emulgeringsmedel, micro granuler eller vad allt nu heter. Jag kommer inte att prioritera att ha eget grönsaks land, höns, får, gris och ko. (även om jag ibland drömmer om det)
Så jag köper på affären, till och med de fruktade halvfabrikaten som
mamma scans köttbullar.

Skönt att höra att ägg och tvättmedel ju ändå är detsamma ;-)

Hälsningar från Hannah i ett soligt och snöigt Piteå.

Leif Nixon sa...

Hej, Hannah. Det tycker jag du gör rätt i.
Det finns ett begränsat antal saker man kan bekymra sig över, och ska man bekymra sig över mat tycker jag att det är vettigare att se till att äta god och någorlunda allsidig mat, än att att bli uppskrämd av E160 (betakaroten, ämnet som ger morötter deras färg; omvandlas till A-vitamin i kroppen) eller E210 (bensoesyra, ämnet i lingon som gör att man inte behöver ytterligare konserveringsmedel i lingonsylt).

Miss Gillette sa...

Jag orkar inte bry mig jättemycket heller, fast jag förmodar att vissa tillsatser är mindre önskvärda än andra. Sen är det ju också det där med att vissa tillsatser krävs om man kräver att maten ska hålla ända till Alpha Centauri, men då får man ju också vara medveten om att de ingår. Vill man undvika tillsatserna i fråga får man köpa mat som ruttnar i normal takt. Valfrihet är bra, och ännu bättre är det ju om folk vet varför de väljer det de väljer.

Hej förresten, Leif Nixon. Jag råkade hitta hit via en annan blogg där du hade kommenterat och jag tror att du är _the_ Leif Nixon of Norberg fame som jag en gång var perifert bekant med. Är du det?

Leif Nixon sa...

Det finns bara en av mig, så jodå.

Jag måste erkänna att jag fortfarande har ditt ex av Neuromancer.

Miss Gillette sa...

ln: Och själv måste jag erkänna att jag inte visste att jag hade Neuromancer. Fast eftersom den härmed är efterskänkt får jag formulera om det där: jag måste erkänna att jag inte mindes att jag har haft en Neuromancer. Jag fixade aldrig att läsa den, varken på engelska eller svenska. Men allt av Gibson som jag senare har översatt har jag tyckt väldigt mycket om, det har inte varit lika hardcore, eller också har jag blivit aningen mer tekniskt initierad och bättre förmått uppfattat det fina i kråksången.

Allt väl annars?

Leif Nixon sa...

Jodå. PNK (Parhus-Nissan-Katt). Jobbar till min fortlöpande förvåning mer Med Människor än med datorer. Och tjugo års dåligt samvete över en otillbakalämnad bok försvann från mina axlar.

Kunde vara värre.

 
MediaCreeper Creeper