fredag, maj 14, 2010

Larmrapport!

På sistone har det förts en intensiv diskussion om alla konstiga kemikalier som finns i vår mat - nu åter aktualiserad genom Stefan Jarls film "Underkastelsen".

Men det finns ett skrämmande faktum som ännu inte kommit fram i debatten; att kött från den moderna djurhållningen innehåller signifikanta mängder av det kemiska ämnet tryptofan. I kroppen bryts tryptofanet ner till 5-hydroxytryptofan som har förmågan att snabbt tränga genom blod-hjärn-barriären och påverka nivåerna av signalsubstanser i hjärnan. 5-hydroxytryptofan har visats ha ett starkt samband med såväl epilepsi som depression. Tryptofan ingår även i det kraftiga giftet kontryfan, som orsakar förlamning.

Allt i det föregående stycket är sant. Övning för studenten: avgör om du bör bli livrädd för att äta kött eller ej.

Läs även gärna Lisa Förare-Winbladhs utmärkta föredrag Matmyter, halvsanningar och Cordelias tystnad.

1 kommentar:

mhwc sa...

Jo, och diväteoxid används av kärnkraftsindustrin...

 
MediaCreeper Creeper