söndag, maj 09, 2010

Onda vinstdrivande förskolor

Studera noga den här bilden. Den visar ett marknadsliberalt experiment vi utför på vår son.


Jag är faktiskt genomnöjd att vi hamnade på den förskola vi gjorde. Det var mest av en slump; det var en granne som tipsade oss om att det fanns platser lediga på deras barns förskola. Efter ett snabbt studiebesök bestämde vi oss för att skola in sonen där, och det har vi aldrig ångrat.

De har en genomgående pedagogisk tanke, nämligen att barnen kan, om man bara låter dem. Och gissa om de kan, och om de tycker att det är roligt.

Som ängslig förstagångsförälder är det lätt att fastna i en ompysslingsfälla, där man hela tiden hjälper barnet med allting. Vore det inte för vår förskola hade vi aldrig insett att sonen före två års ålder faktiskt kunde sitta på en vanlig stol och själv ta för sig av mat och dryck, äta på vanligt porslin och dricka ur riktigt glas, och sedan själv bära bort disken efter sig. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men för oss och honom var det en stor sak.

Senaste halvåret har hans verbala förmåga formligen exploderat, och på utvecklingssamtalet med hans ansvarspedagog för några veckor sedan bestämde vi att det var dags att ge honom några nya utmaningar, och börja leka med ordbilder. Det är det vi ser på fotografiet; hans pedagog har samlat bilder av saker som är nära honom - bilder på oss, på favoritkompisen, en mask, en bil, ... - och lappar med motsvarande ord som de leker tillsammans med.

Jag är oändligt imponerad av mängden energi och uppmärksamhet som vår förskola ger varje enskilt barn. Och varje vecka får vi en skriftlig rapport om vad som hänt sedan senast; det från den jag hämtat bilden.

Men det här tycker inte socialdemokrater som Ola Möller om. Vår förskola är nämligen vinstdrivande, och "alla studier pekar på att det är kvalitén det tummas på när vinstbegäret gör sig gällande i skolverksamheterna", enligt Möller. Trots att det i hans egna källor uttryckligen sägs "Det finns ingen forskning som visar på att friskolor producerar sämre kunskapsresultat".

Nå. Min poäng är inte att vinstdrivande förskolor skulle vara bättre än kommunala. Jag är övertygad om att det finns gott om kommunala förskolor som är lika bra som vår. Jag är lika övertygad om att det även finns usla vinstdrivande förskolor och usla kommunala förskolor.

För mig är lösningen uppenbar; bättre kontrollmekanismer för att detektera och åtgärda dåligt fungerande förskolor. Men så ser inte Möllers värld ut; han är ointresserad av vad barnen och deras föräldrar tycker; för honom är vinstintressen automatiskt onda.

Jag hoppas att han aldrig får någon makt över vår förskola.

(Tack till Sanna Rayman för inspiration.)

Inga kommentarer:

 
MediaCreeper Creeper