måndag, mars 15, 2010

Hysteri och FUD

"Attack i cyberrymden" har SvD satt som rubrik på en artikel om cyberkrigföring. Lätt hysterisk som såna här artiklar brukar vara. "Det är fullt möjligt att via internet allvarligt störa vår elförsörjning." säger en anonym tjänsteman på FRA.

Nåja. Man ska hålla i minnet att FRA-mannen har ett egenintresse av att IT-(o)säkerhet ska framstå som ett mellanstatligt hot, nånting som militären ska hantera. Och som vanligt är det bara lösa handviftningar - vi får aldrig veta nånting konkret, utan ska bara blint lita på FRA-mannen.

IT-säkerhet är ett civilt problem. Angriparna är i princip alltid vanliga jävla brottslingar.

Fler borde se Marcus Ranums keynote-presentation "Cyber War is Bullshit".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den rubrik man nu ser på svd.se:s framsida tar det hela ännu ett steg...

"Världskrig på internet"

Leif Nixon sa...

*groan*

Anonym sa...

FRA är en civil myndighet som stödjer hela Sverige. Egentligen borde de ta bort F:et så slipper folk störa sig så mycket på tanken att även militärer skulle kunna hantera datorer.

Leif Nixon sa...

Anonym: Jo, jag vet, och jag försökte formulera mig omsorgsfullt för att inte påstå att FRA är en militär organisation, och jag har all respekt för deras IT-säkerhetsfolks kompetens.

I praktiken är dock inte FRA en del av det civila samhället, och framförallt har myndigheten inte särskilt mycket med vanlig vardagsbrottslighet att göra. Det ligger därför i FRAs intresse att få IT-hoten att framstå som hot mot rikets säkerhet.

Det är därför anonyma FRA-tjänstemän försöker skrämma oss med IT-angrepp från fiendemakter som ska slå ut vårt elnät, när det i själva verket är mycket, mycket, mycket större risk att elnätet slås ut av en vanlig jävla Windows-mask som av en slump portscannar ett nät fullt av bräcklig SCADA-hårdvara.

 
MediaCreeper Creeper