torsdag, november 27, 2008

Det står ju i tidningen

Lars Bern hade i söndagens debattartikel i SvD ett sakfel, i sig inte särskilt allvarligt, nämligen att årets oktober skulle ha varit en av de kallaste på 115 år. Det är egentligen rätt ointressant - att titta på enskilda mätpunkter säger ingenting - men när Källen et al påpekade felet i går svarar Bern:
Min uppgift om temperaturen i oktober kommer från en artikel i Telegraph.co.uk den 20/11 2008 där det bland annat hänvisas till till US National Oceanic and Atmospheric Administration.
Jag tror att det är den här ledarkrönikan Bern talar om. (Den är visserligen från den 16/11, men från den 20/11 hittar jag bara en artikel om hur en studie förutspår malaria och denguefeber i Australien till följd av klimatändringarna).

Berns källa är alltså en ledare i en brittisk dagstidning. Som han inte dubbelkollat. Och han säger sig stå för förnuft och kritisk granskning?

måndag, november 24, 2008

Jäkla Sanna

Jag har haft ett blogginlägg om det här i bakhuvudet i flera veckor, men har inte riktigt kommit till skott. Och så hinner Sanna Rayman före mig och skriver precis det jag tycker, och har dessutom mage att som vanligt skriva det bättre än jag nånsin skulle kunna. Hrmpf.

Men jag tror att jag i alla fall kan hjälpa till att svara på en av Sannas frågor:
Jag har flera väninnor som under de senaste två åren fått barn. På vilket sätt är det problematiskt om de, när barnet är säg 4 månader gammalt, lämnar avkomman hemma med pappa, mjölkersättning i nappflaska och går på tjejmiddag med sina gamla vänner? Och där kanske rentav dricker tre eller fyra glas vin?
Det blir inget fel på mjölken, det vet vi redan. Barnet är i sin fars trygga händer och klarar sig faktiskt utmärkt utan amning i ett par timmar.
Problemet är att ett sånt beteende inte ger några martyrpoäng.

Låt oss betrakta den arketypiske Duktige Föräldern som bär sitt barn i sjal hela dagarna och när barnet väl somnat sätter sig ner för att sy barnkläder och tälja pedagogiska träleksaker. Ni vet, den typ av förälder som går upp i sin roll till den grad att den utplånar hela sin vuxna personlighet; ni känner säkert igen den. Vissa av de här föräldrarna spelar ett spel som går ut på att samla så många martyrpoäng som möjligt; det är enda sättet för dem att stå ut.

De blir naturligtvis väldigt hotade om det plötsligt dyker upp någon som inte vill spela det spelet.

lördag, november 22, 2008

Sidan 56, mening 5

'We haven't met for many years,' said Daisy, her voice as matter-of-fact as it could ever be.
F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby

Va? Jo, alltså, ta boken som ligger nämast dig just nu, bläddra till sidan 56 och skriv ner den femte meningen. Jag skyller allt på Henrik.

fredag, november 21, 2008

Dagens (hittills) spetsigaste kommentar

Kan inte låta bli att citera Dexion:
Staffan Danielsson konstaterar att inga massor stod utanför riksdagen - nej skall vi stå utanför riksdagen varje gång någonting lagstridigt eller medborgarkontrollerande beslut fattades så skulle vi ju få slå upp tältläger.

Det har hon helt rätt i. Det skulle krävas en fulltidslobbyisttjänst för att hänga med i turerna kring alla mer eller mindre repressiva lagförslag som snurrar runt Helgeandsholmen och Bryssel.

torsdag, november 20, 2008

Dagens fånigaste rubrik

Dagens fånigaste rubrik står DN för:

Kvinna blir Obamas säkerhetsminister


Är det verkligen så att Napolitanos mest framträdande egenskap är att hon är kvinna? Fåntrattar.

Med bitmärken på armarna

I går natt hade jag en mardröm. Av någon anledning var jag och hustrun satta att ta hand om en krokodil. En mycket stor, människoätande krokodil. Situationen urartade snabbt till att vi förtvivlat försökte klättra uppför en lerbrant som smulades sönder under våra händer, med krokodilens käftar snappande efter oss. Vaknade alldeles uppskärrad.

Har jag förresten nämnt att sonen bits ganska mycket just nu?

onsdag, november 19, 2008

Q-ordet

Nu börjar bilden klarna av vad som egentligen hände när LHC gick sönder i september. Jag känner inte till riktigt alla detaljer, men tydligen fanns det en dålig förbindelse mellan två styrmagneter. I stället för att vara perfekt supraledande hade den en resistans på ett par hundra nano-ohm. Det är inte mycket. Det är i princip omätbart lite. Men när man gick upp till 5 TeV i acceleratorn var det tillräckligt mycket för att temperaturen i den dåliga förbindelsepunkten skulle stiga till den punkt där supraledningen abrupt försvinner - en så kallad quench - vilket är en ganska spektakulär händelse. Kaboom, i princip. Tunnelgolvet och magneterna på ömse sidor blev skadade när några ton flytande helium gick över i gasfas.

Det kommer att ta ett antal månader att reparera skadorna och inspektera de övriga förbindelserna. I maj-juni, nån gång, kan vi förhoppningsvis få se de första kollisionerna.

Darn. Nå, jag och familjen hejar fortfarande på LHC.

tisdag, november 18, 2008

Men herregud, Henrik

Den som följt min blogg ett tag har säkert märkt att få saker (utom möjligen spammare) gör mig så irriterad som dåliga resonemang och slarvigt tänkande. Särskilt när det kommer från folk som borde veta bättre.

Henrik Alexandersson är enligt knuff.se den just nu tredje mest uppmärksammade svenska bloggaren, och det är av goda anledningar. Henrik skriver för det mesta intressanta, insatta och engagerade inlägg. Jag brukar följa hans blogg med behållning, och ibland håller jag rent av med honom.

Men i går skrev han ett inlägg där observationer som
Nyligen hade Tibet den värsta snöstormen i mannaminne. Från bland annat USA, Kina, Nya Zeeland och de europeiska alperna rapporteras om ovanligt låga temperaturer. Och i Arktis har man över 30 procent mer is nu än vid motsvarande tid förra året.
används som argument mot det han kallar "klimatalarmism".

Snälla nån. Det där är väder, inte klimat. Det säger ingenting om klimatutvecklingen. Det är precis lika relevant som det faktum att det i torsdags var fjorton grader varmare i Linköping än för ett år sedan. Det vill säga, inte relevant alls.

Kom igen, Henrik, du är intelligentare än så.

Ordningen återställd

Den nya upplagan av Top500-listan över världens snabbaste superdatorer har nu släppts i samband med Supercomputing 08-konferensen i Austin.

NSCs huvudmaskin Neolith har trillat några placeringar och hittas nu på plats 55, men Pär och Peter, med flera, har lyckats klämma ut ytterligare några teraflops ur maskinen (44,46 teraflops på förra listan, 47,03 på den här), vilket innebär att den går om HPC2Ns Akka (46,04 teraflops; plats 59) och återigen är Sveriges snabbaste akademiska superdator. Sådärja.

I övre delen av listan finns också ett tredje svenskt system, FRAs Ellen, på plats 18.

måndag, november 17, 2008

Vad får vi lära oss den här veckan?

För två veckor sedan, den fjärde november, gjorde Erik Ridderstolpe på Ekot ett reportage om hur FRA-lagen i sin ursprungliga skepnad från 18 juni kommer att träda i kraft vid årsskiftet, utan de 15 tilläggspunkterna. Stor uppståndelse vidtog. Fast det har vi ju faktiskt vetat sedan den 25 september, när punkterna presenterades.

För en vecka sedan, den nionde november, satte Ridderstolpe den inte så medievane Ingvar Åkesson på pottkanten genom att få honom att säga att signalspaning skulle kunna få tillstånd i efterhand. Det här fick också stort genomslag, och många betecknade det som ett "utspel" från Åkesson. Fast i själva verket finns möjligheten till efterhandsprövning redan inskriven i den lag som träder i kraft vid årsskiftet. Paragrafen har funnits med i lagförslaget sedan länge.

Så man blir ju lite nyfiken; vilken skåpmat kommer den här veckan att presenteras som om det vore en omvälvande nyhet?

Inte för att jag klagar; FRA-frågan måste hållas levande, och den är så pass komplex att den kanske behöver portioneras ut i småbitar. Men lite lustigt är det.

Vi pratar inte längre. Vi skriver debattartiklar till varandra.

Riksrevisor Eva Lindström har å tjänstens vägnar granskat regeringens fiskepolitik och riktar i en rapport skarp kritik mot regeringen och Fiskeriverket. Okej, inget konstigt i det.

Men idag upprepar hon kritiken i en artikel på DN Debatt. Och börjar det inte bli lite konstigt nu? Har inte Riksrevisionen bättre kanaler för att föra fram sin kritik? Eller tycker man att regeringen inte lyssnar? Eller ville Lindström bara ha lite medieexponering? Man undrar ju vad som egentligen pågår bakom kulisserna.

Weird.

måndag, november 10, 2008

Ett steg närmare Sovjet

När jag var liten brukade det med skräckblandad fascination berättas om hur man i Sovjetunionen behövde ha pass för att få resa inrikes. Nu vill SJ ta oss ett steg närmare det systemet genom att kräva legitimation för inrikes resor.

Och varför? Jo, för att det på något sätt skulle vara ett problem att det finns en andrahandsmarknad för tågbiljetter.
Våra lågprisbiljetter ska vara för våra resenärer, inte för svartabörshajar som vill berika sig, säger Johan Ingerö, presskommunikatör på SJ.
Nu förstår jag inte riktigt. Det är ju utmärkt för mig som resenär att det finns billiga biljetter att hitta på nätet ända fram till avgång, istället för de mycket höga priser som SJ tar när avgångsdatumet närmar sig.

SJ har monopol på långdistanstrafiken i större delen av landet, och kan glatt diktera sin prispolitik utan att ta någon större hänsyn till mig som resenär. Det är alldeles utmärkt att det finns sätt att underminera den monopolställningen.

Jag tänker faktiskt vägra visa legitimation på tåget. Jaja, om de börjar försöka kasta av mig handgripligen kan jag väl gå med på att visa den till slut, men jag tänker åtminstone vara besvärlig.

Var besvärlig, du också!

lördag, november 08, 2008

Men kan ingen tänka på barnen?

Motståndarna till könsneutrala äktenskap säger ofta att barnens behov måste gå i första hand (det är lite oklart exakt vad de menar med det, men det är en annan historia).

Jag har också fått förklarat för mig att ett troget äktenskap ger den absolut bästa uppväxtmiljön för barnen.

Men eftersom homosexuella par allt oftare skaffar barn så är det väl då alldeles utmärkt om de får gifta sig? För barnens skull?

fredag, november 07, 2008

Babyface Nixon

Fick visa leg på systemet. 40-årskrisen uppskjuten.

(Vad jag köpte? Fuller's Brewer's Edition för 59 kronor flaskan. Typisk tonårsfylledryck?)

onsdag, november 05, 2008

Vill du bli expert?

Ja, alltså, det här är ju min högst personliga blogg och inget jag skriver här ska ses som officiella uttalanden från mig i min tjänsteroll på NSC. Självklart. Men det är kanske ändå bäst att påpeka det, för nu ska jag göra lite reklam för min arbetsgivare;

Nationellt Superdatorcentrum utlyser en tjänst som systemexpert (läs: duktig linux-sysadm) och en tjänst som expert inom vetenskapliga beräkningar.

Bonuspoäng till den som hittar det humoristiska stavfelet i annonserna. Jag tror det är fjärde gången samma fel dyker upp i våra annonser - det fortplantar sig med copy-paste. (Förhoppningsvis blir det rättat inom ett par timmar, dock.)

Och jag ber om ursäkt för det frustrerande websystemet för att registrera sin ansökan. Det var inte min idé.

Uppdatering: OK, felskrivningen är nu rättad. Som vanligt meddelades att universitetet satte stort värde på "etisk mångfald". Som någon frågade mig förra gången det hände: "Räcker det med att parkera fel ibland, eller måste man, typ, skattesmita också?".

tisdag, november 04, 2008

y2k9-problemet! Jorden går under!

Heh, det var en ny variant på datumbugg. Om man beställer någonting hos Dustin som är restnoterat till efter nyår säger tydligen beställningsbekräftelsen "Beräknad leverans: 1753-01-01".

Sjuttonhundrafemtiotre? Mjo, Sverige införde den gregorianska kalendern år 1753, vilket ju råkar vara 255 (28-1) år sedan. Så om man har ett system som lagrar årtal som "antal år sedan kalenderns införande", och som dessutom bara använder ett åtta-bittars heltal för ändamålet, så kommer systemet inte att kunna hantera årtal senare än 2008. När man kommer till 2009 slår kalendern runt till 1753.

Och det verkar som om Dustin har just ett sånt system. Fniss.

En alternativ verklighet

Men. Alltså. Var det bara jag som lyssnade på Tolgfors' presskonferens den 25 september där de beryktade 15 punkterna presenterades? Där sa han ju klart och tydligt att propositionen skulle komma under våren och leda till ett riksdagsbeslut framåt senvåren. Det var ett välkommet besked, eftersom det första utkastet till tidtabell var så tajt att det bara fanns plats för två veckors remisstid, vilket var absurt lite. Men den stora, stora nackdelen var att det innebär att den ursprungliga lagen hinner träda i kraft vid nyår i omodifierat skick.

Eller inbillade jag mig bara det här? Lever jag i en alternativ verklighet? För nu dyker det här plötsligt upp som en nyhet hos Ekot, och många av reaktionerna är väldigt upprörda. "Fulspel". "Lurendrejeri". Men det här var ju faktiskt nånting som regeringen (som omväxling) var tydliga och öppna med.

Nåja, jag ska väl inte klaga allt för mycket. Den här frågan förtjänas att uppmärksammas, och bättre sent än aldrig...

måndag, november 03, 2008

Bekämpningsmedel i vinet

Naturskyddsföreningen har låtit analysera 40 flaskor vin och funnit rester av bekämpningsmedel i dem, och slår nu på stora trumman. Vissa av de här ämnena är nämligen cancerogena eller kan störa kroppens hormonsystem. Otäckt, eller hur?

Fast om man tittar lite närmare i testresultaten ser man att de detekterade halterna rör sig om enstaka mikrogram per kilo, långt under de gränsvärden som finns för bekämpningsmedelsrester i frukt och grönt. Knappast nånting man behöver oroa sig särskilt mycket över.

Men det som får Naturskyddsföreningens rapport att gå från att vara onödigt alarmerande till direkt fånig är att det ju är vin vi pratar om. Vin som innehåller kanske 13-14% av ett ämne som vi vet orsakar cancer i munhålan, svalget, struphuvudet och matstrupen, och i viss utsträckning även i magsäck, grovtarm, ändtarm, lever, bröst och äggstockar. Ett ämne som orsakar fosterskador och hjärnskador och stör hormonsystemen i kroppen. Ett ämne som är förknippat med ett par tusen dödsfall varje år i Sverige.

Eventuella hälsorisker som bekämpningsmedelsresterna skulle kunna medföra är faktiskt helt försumbara i jämförelse med alkoholen.

Det finns ypperligt bra anledningar att välja ekologiskt odlat vin, men den egna hälsan är inte en av dem.
 
MediaCreeper Creeper