fredag, oktober 24, 2008

Hemlängtan

Snart börjar sista konferenspasset, och sedan åker vi direkt till flygplatsen. Om 29 timmar är jag hemma i Linköping igen. Det är verkligen dags att åka hem till familjen nu, men...

För att citera Anthony Bourdain:
My pal A. A. Gill once suggested that the older he gets, and the more he travels, the less he knows. And I know what he means now. Seeing the planet as I'm seeing it, you are constantly reminded of what you don't know - how much more there is to see and learn, how damn big and mysterious this world is. It's both frustrating and addicting, which only makes it harder when you visit, say, China for the first time, and realize how much more of it there is - and how little time you have to see it. It's added a frantic quality to my already absurd life, and an element of both desperation and resignation.

torsdag, oktober 23, 2008

Vägval

På hotellet hittade vi den här skylten:


Trevlig symbolik, tycker jag. Microsoft-licensträsket ditåt, öppen programvara hitåt.

Burp

Konferensmiddagen var utförlig. Det var inte riktigt den klassiska bankettmodellen med en massa smårätter på en snurrbricka i mitten av bordet, utan vi fick elva (!) tallriksserverade rätter. Så här såg menyn ut:

Cold cuts combination of BBQ pork, roasted duck, beef shank and jellyfish

Pan-fried king prawns in supreme sauce

Sautéed seasonal vegetable with gingo and lily

Wok fried pork ribs with sour plum sauce

Braised jade abalone with mushroom

Baked lamb chops with fennel and garlic

Steamed sea garoupa

Double boiled chicken soup with bamboo fungus

Steamed glutinous rice in Cantonese style with lotus leaf

Sago cream with tarto

Seasonal fruit platter

Sen var jag ganska mätt. Och jag kunde pricka av abalone på Andrew Wheeler's lista över 100 saker att äta innan man dör. (Taffel.se har förresten satt ihop en inte fullt lika anglosaxisk lista.)

Till maten spelade en grupp på traditionella kinesiska musikinstrument. Med erhu-solo! (Det du, Martin!)

Middagen var på Far Eastern Plaza, som är ett hotell i Shangri-La-kedjan (om ni inser vad det betyder). Taiwanesiska vetenskapsakademin har pumpat in en del pengar i den här konferensen, då. Med största sannolikhet kommer vi att arrangera nästa konferens i Sverige, och vi kommer att få kämpa en del för att matcha det här arrangemanget...

onsdag, oktober 22, 2008

Obama röker, McCain har melanom

På sistone har många bloggare funderat över trenden att medborgarnas privatliv blir alltmer transparent för staten, medan staten och politikerna blir allt mindre transparenta för medborgarna.

I det sammanhanget är den här ledaren från New York Times lite intressant:
At a time when the presidential candidates are spending hundreds of millions of dollars to flood the airwaves with information about themselves and their positions, it is disturbing that they have provided only limited information about their health.
Uhm, say what? Deras hälsa? Jo, tydligen är det oroande att Barack Obama bara har publicerat ett läkarintyg om att han är vid god hälsa, och att även om John McCain lät utvalda journalister studera 1200 sidor medicinsk dokumentation (1200 sidor?!) om hans hälsa, så fick de inte kopiera nånting av informationen.

Ja, jo, kandidaternas hälsostatus är väl kanske inte exakt irrelevant, men börjar inte det här bli lite Gattaca-mässigt?

En eftersmak av sopor

Som jag skrev i augusti så hade jag väldigt blygsamma mål med det här Taiwan-besöket:
  1. Besöka Taipei 101
  2. Gå till Shilin Night Market
  3. Äta stinky tofu
Punkt 1 klarade jag av i söndags, och i går kväll bockades de båda andra punkterna av. Jag och kollegan sammanstrålade med en lokal Linux-människa som tog med oss genom skumma gränder till en restaurang där vi fick dumplings, pork rolls, fried pie och lite annat, nersköljt med Taiwan Beer ("Distinctive Flavor Lager!"). Gott.

Sedan tog vi metron norrut till Shilin till ett möte på ett kafé med en lokal opensource-förening, där vi blev överlämnade till en - ah - färgstark amerikan som bott på Taiwan i 20 år, som tog med oss ut på Shilin Night Market och letade reda på ett stinky tofu-stånd.

Med tanke på att reaktionen hos varenda taiwanes som hört att jag ville prova på stinky tofu har varit ett storögt "Really?!", så blev jag nästan lite besviken. Det här var den friterade varianten, med väldigt mild smak och bara en svag antydan av avlopp i doft och smak. Helt OK. Fast eftersmaken av sopor dröjde sig kvar länge, och den var inte riktigt lika trevlig. Vi fortsatte till en coffee shop av hål-i-väggen-modell där vi fick vad som bara kan beskrivas som en bön-milkshake - gröna bönor mixade med is, mjölk och socker. Lite småunderligt, men ganska gott.

Dock hoppade vi över de stekta hönsfötterna och soppan med koagulerat grisblod.

måndag, oktober 20, 2008

Engrish

Academia Sinica - Taiwans vetenskapsakademi - har de långsammaste kaffeautomater jag nånsin råkat ut för. Och med bara två automater på 40-50 konferensdeltagare får man stå och köa större delen av kafferasterna.

Fast jag kan ju inte säga att de inte varnar för långsamheten:


Och jag undrar vad det egentligen var vi åt till lunch:

170 millisekunder hemifrån

I går förmiddag, lokal tid, landade vi på TPE. Utöver den vanliga inpasseringsrutinen, med immigrations- och tullkontroll, har man här en tredje station - Fever Screening - där inkommande passagerares temperatur stickprovskontrolleras. Jag antar att det är en kvarleva från SARS-tiden.

Jag hade inte lyckats sova på flyget och min kropp tyckte att det var klockan fem på morgonen, så jag var ganska mosig, för man väl säga. Jag och kollegan lyckades hitta skyttelbussen till hotellet och efter en timmes resa i spännande trafik var vi framme och fick våra rum. Vid det här laget handlade allt om att hålla sig vaken tills läggdags, så vi gav oss direkt ut för att turista.

Målet för dagen var Taipei 101, världens just nu högsta färdigställda byggnad. (Burj Dubai är numera högre, men är inte färdigbyggt än.)

Taipei 101 syns över hela stan, så det var inte svårt att hitta dit. Sammanfattningsvis kan vi säga att Taipei 101 är ett väldigt högt hus.

Både nerifrån

och uppifrån


Efter ett par-tre timmar orienterade vi tillbaka till hotellet. Kartan vi hade med oss visade sig bara ha gatunamnen i kinesisk skrift, men det gick bra ändå.

Vid det här laget hade jag varit vaken i 30 timmar, men jag lyckades hålla mig uppe nån timme till innan jag lade mig i sängen och blundade. Sen ringde väckarklockan. På nåt sätt hade det gått 12 timmar...

Jag var lite för yrvaken för att vara särskilt äventyrlig, så jag valde den västerländska frukostbuffén istället för den kinesiska. Fast helt ortodox var den inte; det är första gången jag sett en skål med "dried pork fluff" på en frukostbuffé.

Nu sitter jag i ett konferensrum på vetenskapsakademien tillsammans med de vanliga människorna; IT-folk från högenergifysikrelaterade siter runtom hela världen. Det är lite underligt egentligen; jag reser runt jorden på möten och konferenser, men det är alltid ungefär samma människor man träffar.

lördag, oktober 18, 2008

Landet som inte finns

På väg nu. I natt kommer jag att sova på en Boeing 747-400 över Centralasien, i morgon natt kommer jag att sova på ett hotell i Taipei. En veckas paus från pappaledigheten i form av en HEPiX-konferens.

Och höstens konferens är alltså på Taiwan. Eller Republic of China, som det egentliga engelska namnet lyder. Det är här komplikationerna börjar. På ena sidan av Formosasundet har vi Republic of China (ROC), och på andra sidan har vi fastlands-Kina, People's Republic of China (PRC). Och både ROC och PRC hävdar att det är de som är den legitima kinesiska regeringen. Det bäddar inte för sådär lysande grannrelationer.

Den här situationen stammar naturligtvis tillbaka till den kinesiska revolutionen. När den kinesiska regeringen under Chiang Kai-Shek inte längre kunde stå mot Maos revolutionsstyrkor tog den sin tillflykt till Taiwan för att omgruppera och så småningom återerövra sitt territorium. Men det blev liksom aldrig av.

I början på 70-talet tröttnade världen på att vänta, och allt fler länder erkände PRC som den legitima kinesiska regeringen. ROC tappade sin FN-representation. Numera är det bara en handfull länder som erkänner ROC och upprätthåller diplomatiska förbindelser med dem. För resten av världen svävar Taiwan i ett slags limbo - man erkänner det inte som ett land, men man handlar med det, växlar dess valuta, godtar deras pass, tilldelar det ett domännamn. Svenska utrikesdepartementet har naturligtvis ingen officiell representation på Taiwan, men däremot har Exportrådet ett kontor i Taipei som av en händelse råkar utföra alla sysslor som ett konsulat brukar syssla med.

Mycket kuriöst, alltihop.

fredag, oktober 17, 2008

Klimat och vetenskap

SvD:s debattsida är ett något underligt forum för vetenskapliga diskussioner, men klimatdebatten fortsätter idag med två nya inlägg.

Hans Jelbring, känd klimatdilettant, replikerar Erland Källén med en tämligen fradgatuggande artikel. "[Erlands] påståenden baseras på modeller som inte tar hänsyn till fysikens grundlagar" skriver han bland annat. Mm, right.

Det hittills bästa och mest balanserade inlägget kommer dock från Frida Bender och Henning Rodhe, som förklarar avvägandena bakom IPCCs rapporter på ett pedagogiskt sätt. Jämför gärna graden av ödmjukhet i artiklarna.

Det är inte ofta någon tar sig tiden att förklara att naturvetenskapens uppgift inte är att komma fram till den Absoluta Sanningen, utan att säga "givet vår nuvarande kunskap är det här den mest sannolika förklaringen till vad vi ser".

torsdag, oktober 16, 2008

Decisions, decisions

Jag började just bli orolig, men nu kom mina poströstsedlar för de federala valen i USA.

Det är alltid intressant (för något värde på "intressant") att se andra länders byråkrati, tycker jag. Så här ser instruktionerna ut (kolla legitimationsbestämmelserna!):

To ensure your vote(s) are counted, it is important that you follow all of the voting instructions shown on your ballot. After you have marked all your voting choices, reviewed your ballot to ensure there are no stray marks, and completed voting:
  • Place your ballot in page number order if it is more than one page.
  • Refold your ballot exactly as it was received.
  • Place your voted ballot in the secrecy sleeve (not required).
  • Ensure your name appears on your official return envelope.
  • Place the secrecy sleeve containing your voted ballot into the official return envelope. Only one voter's ballot is permitted in your official return envelope. Your ballots will not be counted if more than one ballot is placed in your official return envelope.
  • If you are required to provide a photocopy of an acceptable form of identification (see below), place the photocopy in your official return envelope. Do not place your ID photocopy in the secrecy sleeve with your voted ballot.
  • Sign and date the affidavit of voter on the backside of your official return envelope; refer to the example below.
If you are a first time voter who registered to vote in the State of Colorado by mail and your mail-in ballot packet contains a purple ID Required slip, you must enclose a photocopy of an acceptable form of your identification in your official return envelope. Failure to provide ID will result in your ballot being treated as a provisional ballot. A photocopy of one of the following forms of ID is acceptable:
  • A valid Colorado driver's license
  • A valid identification card issued by the department of revenue
  • A valid United States passport
  • A valid employee identification card with a photograph of the eligible elector issued by any branch, department, agency, or entity of the United States government or of this state, or by any county, municipality, board, authority, or other political subdivision of this state
  • A valid pilot's license issued by the federal aviation administration of other authorized agency of the United States
  • A valid United Stated military identification card with a photograph of the eligible elector
  • A copy of a current utility bill, bank statement, government check, paycheck, or other government document that shows the name and address of the elector
  • A valid Medicare or Medicaid card issued by the Unites States health care financing administration
  • A certified copy of a birth certificate for the elector issued in the United States
  • Certified documentation of naturalization
  • A valid student identification card with a photograph issued by an institution of higher education in Colorado
Any form of ID that shows the address of the eligible elector shall only be considered ID if the address is in the State of Colorado. Please see SOS Rule 30.1.6 for additional information regarding acceptable forms of ID.

Phew. Och det är ju inte som om man bara har två alternativ att välja mellan. Så här ser den fullständiga kandidatlistan ut:
  • John McCain/Sarah Palin - Republican
  • Barack Obama/Joe Biden - Democratic
  • Chuck Baldwin/Darrell L. Castle - Constitution
  • Bob Barr/Wayne A. Root - Libertarian
  • Cynthia McKinney/Rosa A. Clemente - Green
  • Jonathan E. Allen/Jeffrey D. Stath - HeartQuake '08
  • Gene C. Amondson/Leroy J. Pletten - Prohibition
  • James Harris/Alyson Kennedy - Socialist Workers
  • Charles Jay/Dan Sallis, Jr. - Boston Tea
  • Alan Keyes/Brian Rohrbough - America's Independent
  • Gloria La Riva/Robert Moses - Socialism and Liberation
  • Bradford Lyttle/Abraham Bassford - U.S. Pacifist
  • Frank Edward McEnulty/David Mangan - Unaffiliated
  • Brian Moore/Stewart A. Alexander - Socialist, USA
  • Ralph Nader/Matt Gonzalez - Unaffiliated
  • Thomas Robert Stevens/Alden Link - Objectivist
Om man skulle rösta på Libertarians, bara för att få en Root som vicepresident?

måndag, oktober 13, 2008

Kvacksalveri i Aftonbladet - säger de själva

På Aftonbladets förstasida just nu:

”Vi känner oss vackra”

Anne och Carina efter succédetoxen Rasade 16,8 kilo på en månad!
Och, lite längre ner:

Här är naturmedlen som faktiskt funkar

Ny bok listar bra och dåliga mediciner och metoder Fiskolja är bra men detox är bluff.

Den lille slavarbetaren

Förra veckan skaffade jag en iRobot Roomba. En sån här robotdammsugare alltså:


Attans, vad jag är nöjd. Dammråttefrekvensen har minskat drastiskt, kan jag säga.

Om man skulle skaffa en storebror också, iRobot Warrior x700...

Stollerier

Det finns en underlig tendens hos vissa personer att avfärda vetenskapliga teorier för att man inte tycker om dem. För att de är obekväma, opraktiska eller stör ens estetiska sinne. Jag har tappat räkningen på de högeligen alternativa partikelfysiska modeller jag sett presenterade för att upphovsmannen inte tycker om kvantmekanik för att den "strider mot sunt förnuft". Man vill så innerligt att elektroner ska bete sig som tennisbollar, inte som sannolikhetsfält, att man konstruerar komplicerade teorier där elektronerna äntligen får vara tennisbollar. Tyvärr tenderar de teorierna dock att inte ha så mycket gemensamt med verkligheten som vi observerar den.

Och nu har vi fått klimatskeptiker. Typiskt handlar det om förståsigpåare utan relevanta fackkunskaper som tycker sig ha fog för att hävda att IPCC har totalfel och bara är styrt av politiska intressen.

Själv brukar jag sortera de här personerna i samma fack som de som säger att 11 september-attentaten iscensattes av USAs regering, att månlandningarna är fejkade, att fotbolls-VM 1958 aldrig ägde rum, och att Belgien inte existerar. (Eller, ja, de båda sista länkarna hör hemma i humorfacket, om man ska vara helt precis...)

Turligt nog finns det dock de som faktiskt ids gräva sig ner i argumentationen och visa var det går snett. Och nej, man kan inte påstå att "temperaturerna legat still eller sjunkit något under de senaste tio åren". Det finns helt enkelt inte underlag till det.

torsdag, oktober 09, 2008

"Signalspaning" för polisen utreds

Nu tillsätter Justitiedepartementet den utredning om polisens och säkerhetspolisens behov av massavlyssning som tidigare utlovats. "Underrättelseinhämtning för vissa polisiära behov" har utredningen döpts till.

Sammanfattningen av utredningsdirektiven lyder:
Mot bakgrund av att Försvarets radioanstalt endast kommer att bedriva signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet enligt den inriktning som regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten bestämmer, uppdras åt en särskild utredare att
  • kartlägga Säkerhetspolisens och Rikskriminalpolisens behov av underrättelser om utländska förhållanden,
  • utreda hur detta behov ska kunna tillgodoses på ett rättssäkert och effektivt sätt, och
  • lämna fullständiga författningsförslag i frågan.
Utredaren ska redovisa uppdraget senast den 30 juni 2009.
Nån som tror att utredningen kommer fram till att polisen inte ska få massavlyssna?

tisdag, oktober 07, 2008

Att avlyssna en bro

Peter J Olsson, Kvällpostens politiske redaktör, har också uppmärksammat att FRA-lagen ålägger Öresundskonsortiet, företaget som äger och driver Öresundsbron, att avlyssna fiberkablarna i bron. Något udda verksamhet för ett broföretag, som sagt.

Öresundskonsortiet själva ställde sig i juni något frågande till det hela.

fredag, oktober 03, 2008

NDGF på två minuter

I dag hålls LHC Grid Fest, en invigningsceremoni för det världsomspännande datorsystem som ska ta hand om utdatat från LHC-acceleratorn (när den väl kommer igång). Ett av inslagen var videoreportage från alla de deltagande centrumen runt om världen.

Det här är bidraget från det nordiska centrat, NDGF:



(Om ni undrar över dialekten, så är det David, vår skotte, som pratar.)

Nåt tekniskt

Över Öresundsbron passerar inte bara bil- och tågtrafik, utan också en rejäl mängd datatrafik. Bron innehåller inte mindre än 384 fiberpar som hyrs ut av Öresundskonsortiet, företaget som äger och driver bron.

Öresundskonsortiet är dock inte så intresserat av att bygga upp en egen kompetens kring datakommunikation, så fibrerna hyrs ut som så kallad svartfiber. Det innebär att den som hyr fibern helt enkelt får tillgång till fiberns båda ändar, och själv får stå för den transmissionsutrustning som behövs för att skicka trafik genom den, eller hyra ut den till mindre operatörer som en del av en längre svartfiberförbindelse. De 384 fiberförbindelserna hyrs av några av de stora trafikoperatörerna, spelare som Telia Sonera International Carrier, TDC Song och Telenor.

En av de här mindre operatörerna är NORDUnet, som kopplar ihop de nordiska ländernas nationella akademiska nät med varandra och med omvärlden. Om jag från min jobbdator på Linköpings universitet kontaktar www.cern.ch så går uppkopplingen över det svenska universitetsnätet SUNET till Stockholm, där den går in i en NORDUnet-router i Fredhäll, fortsätter genom en fiber till Örestaden utanför Köpenhamn där den kommer ut i en annan NORDUnet-router, fortsätter genom det europeiska forskningsnätet GÉANT2, och går slutligen via det schweiziska forskningsnätet SWITCH till CERN. Pust. Det där var 150 mil fågelvägen på 18 millisekunder.

Men låt oss gå tillbaka och titta på NORDUnets fiberförbindelse mellan Fredhäll och Örestaden. NORDUnet äger inte den här fibern, de bara hyr den som svartfiber av Telenor. NORDUnet får alltså tillgång till en fiberände i Fredhäll och en i Örestaden; lyser man i ena änden kommer ljuset ut i den andra. Och det är just det man gör - med hjälp av laserdioder skickar NORDUnet datatrafik genom fibern. Det är till och med så att man använder flera lasrar av olika färg för att få flera oberoende kommunikationskanaler genom samma fiber - det är det här som kallas våglängdskanaler (eller i vardagslag "lambdor").

Det är naturligtvis inte så att Telenor har dragit en enda sammanhängande fiberkabel mellan Fredhäll och Örestaden. Fiberförbindelsen består i själva verket av en kedja av hopkopplade fiberkablar. Vissa av dem är Telenors egna, andra har Telenor i sin tur hyrt in. Som till exempel den åtta kilometer långa förbindelsen över Öresund, där Telenor har hyrt en fiber av Öresundskonsortiet.

Så min uppkoppling till CERN passerar alltså gränsen i en kabel som ägs av Öresundskonsortiet, är uthyrd till Telenor och sedan uthyrd i andra hand till NORDUnet. Och det är trafiken i den här kabelsnutten, den som korsar gränsen, som FRA ska ha tillgång till.

Enligt den nuvarande FRA-lagen, den som antogs i juni, är det den "trådägande operatören", dvs Öresundskonsortiet i det här fallet, som är ålagd att skicka en kopia av signalen till FRA. Okej, det är inte så svårt för Öresundskonsortiet att koppla in en optisk splitter som skickar en kopia av ljussignalen till FRAs samverkanspunkt. Ljuset som lyser in i fibern i Fredhäll kommer nu ut på två ställen, dels i Örestaden, dels i FRAs samverkanspunkt.

För att komma åt innehållet i ljussignalen måste samverkanspunkten ha i princip samma uppsättning utrustning som NORDUnet har i Örestaden, och den måste vara konfigurerad likadant. FRA måste få veta vilka våglängdskanaler som finns i fibern - hur många lasrar som används och exakt vilken färg de har. De måste få veta vilka länklagerprotokoll som används i de olika kanalerna, och vad kanalerna används till. Det här är det bara NORDUnet som vet, men de är skyldiga att berätta det för FRA. (Se sidan 86 i propositionen.)

Det här är alltså en ganska komplicerad historia att hantera, men komplexiteten hamnar i FRAs ände. Öresundskonsortiet behöver bara skicka en kopia av ljussignalen - det är FRAs problem att packa upp den och söka genom den.

Men nu har vi fått nya riktlinjer från regeringen. FRA ska inte längre ha tillgång till hela trafikflödet, utan det verkar som om samverkanspunkterna ska skötas av någon annan statlig myndighet. Vilket, med rätta, inte upplevs som någon större förbättring. Så länge staten får en kopia av hela trafikflödet för genomsökning är det fortfarande massavlyssning vi pratar om.

Många säger då: "Men varför inte låta operatörerna göra den första filtreringen?". Men efter min långrandiga utläggning ovan ser vi (om jag lyckats med min pedagogik) att det faktiskt inte är så himla enkelt.

Det är inte rimligt att ålägga den trådägande operatören, Öresundskonsortiet, att ta över driften av samverkanspunkten. De är ett broföretag, inte ett telekomföretag.

Möjligen kan man ålägga NORDUnet att lämna ut en kopia av sin internationella trafik, men då måste den avlämnas i Fredhäll. FRA skulle bli tvunget att upprätta samband med varje enskild slutanvändare av de 384 fibrerna i bron, istället för att bara interagera med Öresundskonsortiet. Jag är inte säker på att det här är en framkomlig väg heller.

Det här är ett problem.


---
Brasklapp: Okej, okej, jag är faktiskt inte säker på om NORDUnets Telenor-fiber verkligen går i bron eller om den går i sjökabel. Och det kan säkert finnas andra detaljer som inte stämmer ovan, men den viktiga poängen är att den trådägande operatören inte nödvändigtvis har några realistiska möjligheter att sköta filtreringen.


Uppdatering 2008-10-13: Nu har jag fått bekräftat att NORDUnets fiber mellan Fredhäll och Örestaden faktiskt ligger i bron, så resonemanget ovan är inte bara principiellt utan också rent faktiskt korrekt. 8^)

Trafikstråk - ännu fler teorier

Conjoiner har svaren från ytterligare några riksdagsledamöter om vad de tycker att ett trafikstråk är. Det är en ganska stor spridning på dem, får man väl säga. (Folkpartisten Gunnar Andrén kan för övrigt stoltsera med det mest oförskämda svaret. Han får inga klappar av tomten i jul.)

Det mest insatta svaret torde komma från Mikael Andreasson, utredare hos Folkpartiet, som har fått svara i Barbro Westerholms ställe. Han säger:
Med ordet trafikstråk avser vi trafiken mellan logiska adresser. Trafik i det globala telenätet kan som bekant ta olika vägar via kablar, satellit eller radiolänk, men den har fortfarande ett ursprung och ett mål. Därför kan man peka ut dessa inriktningar som trafikstråk. Ett trafikstråk kan spridas över olika ledningar, och gå delvis via satellit och delvis via ledning.
Åkej. Så när vi talar om att FRA bara ska få tillgång till vissa trafikstråk, så har det inte någon direkt koppling till en enskild fysisk kommunikationskanal. Åtminstone enligt Andreasson. (Och det här är ett svar som går i samma stil som Ingvar Åkessons gissning häromdagen.) Ett trafikstråk är alltså inte "trafiken i kabel X", utan snarare "trafiken mellan utrikesdepartementet i land R och deras ambassad i land U", och sedan antar jag att det är upp till FRA att avgöra vilka kablar och radiofrekvenser som ska genomsökas och vilka sökbegrepp som ska användas.

Det här är väl ett minst lika rimlig tolkning av begreppet "trafikstråk" som min första gissning, baserad på Johan Linanders förklaring, nämligen att ett trafikstråk motsvarade en våglängdskanal.

Men jag tycker nog att det är lite synd att de personer som varit inblandade i att ta fram de här riktlinjerna verkar ha så fundamentalt olika bild av vad de betyder.

onsdag, oktober 01, 2008

Trafikstråk? Ingvar vet inte heller!

Punkt 4 i regeringens lista över förbättringar i FRA-lagen:
FRA ska bara få tillgång till de "trafikstråk" som domstolen bestämmer.
Så vad är ett trafikstråk? Johan Linander skriver:
Trafikstråk är t.ex. visst frekvensutrymme i en kabel.
Och Sofia Könberg skriver:
Trafikstråk betyder ett logiskt frekvensutrymme i kablar, via satellit eller radiolänk.
Det låter ju väldigt mycket som om det är våglängdskanaler Johan och Sofia talar om.

Men för en stund sedan frågade jag Ingvar Åkesson vad ett trafikstråk var. Ikväll höll han nämligen en föreläsning på Linköpings universitet, anordnad av Utrikespolitiska studentföreningen, och jag kunde naturligtvis inte hålla mig borta (och inte hålla mig tyst heller, för den delen). Vad han svarade? "Ja, det där är nånting som politikerna hittat på, så jag vet inte riktigt. Jag tror att de menar de här trafikströmmarna." sa han (ungefär) och pekade på utdataströmmarna från en samverkanspunkt, närmare bestämt de båda pilarna till höger i den här bilden:

Och det är ju nånting helt annat än en våglängdskanal. Vid den punkten är dataflödet redan rejält hårt reducerat, så det här skulle faktiskt vara en bättre betydelse av "trafikstråk". (Hampus Eckerman har påpekat för mig att Ingvar använde ordet "trafikstråk" i en intervju med Ny Teknik redan januari 2007, så helt okunnig om ordet kan han inte vara.)

Men det finns ett ord till i punkt 4 som behöver definieras. Vad betyder det att FRA får tillgång till ett trafikstråk? Ingvar var inte jättetydlig, men jag tyckte mig kunna tolka en del av hans formuleringar som att samverkanspunkterna skulle fortsätta ägas och drivas av FRA, men att deras konfiguration skulle godkännas av den nya specialdomstolen. Låt oss hoppas att jag misstolkar honom. Och vi ska också komma ihåg att inte heller Ingvar Åkesson sitter på alla svar - propositionen håller fortfarande på att skrivas.

En YouTube-sammanfattning av föreläsningen kommer att dyka upp såsmåningom, har jag fått veta, och vi ska se om vi inte kan ordna tillgång till hela videoinspelningen på något sätt också.
 
MediaCreeper Creeper