lördag, maj 30, 2009

Rebusrally den 19:e september

Rebusrally är en... annorlunda sport. Unfortunately, no one can be told what rebusrally is, men jag ska ändå göra ett försök.

Trots namnet är det inte en hastighetstävling, utan en tillställning i betydligt makligare tempo för ordvrängare, korsordslösare, sodokuister, kalenderbitare och andra knep&knåp-människor.

Vad går det ut på då?, hör jag er fråga. Jo, att ta sig runt en bana på ett av Lantmäteriets kartblad i Linköpingstrakten genom att lösa rebusar vars lösningar är ortsnamn på kartbladet. Enkelt.

Nu är rallyrebusar inte riktigt skapade som andra rebusar. Man kan till exempel få lyssna på Rolling Stones-låten "Paint it Black", varvid man förväntas inse att lösningen är den lilla orten Svartmåla som råkar finnas på det aktuella kartbladet, vilket avslöjar var nästa kontroll är belägen. (Faktiskt inte i Svartmåla som man kunde tro, men låt oss hoppa över de finare detaljerna i navigeringen.)

Vid nästa kontroll kan man få en papperslapp som det står "ALLERAD" på. Hur ska man uttyda det, då? Jo, om man lägger till ett "N" får man "NALLERAD", som givetvis är en "BJÖRNKÖ". Men eftersom vi lagt till ett "N" måste vi såklart ta bort det igen, vilket ger oss "BJÖRKÖ". Som finns på kartan. (Hur i helsike listar man ut det, frågar ni, men är man en minibuss fylld med grunnande människor kan man uträtta oväntade storverk...)

Och för att man inte ska ha långtråkigt i sitt fordon förses man också med stora mängder pyssel att lösa. Låt oss säga att para ihop inledningsmeningar från kända böcker med rätt boktitel. Eller att utifrån en ljudinspelning identifiera ett antal verktyg, samt ange om de drivs av 12V, 230V, tryckluft eller handkraft. (Skruvmejseln var väldigt knepig.)

Vid dagens slut fastställs ett vinnarlag, som får äran att arrangera nästa rebusrally.

Och det var hit jag ville komma. Laget som jag hade hoppat in i för att åka rebusrally för några veckor sedan råkade komma tvåa. Men vinnarna hade just precis arrangerat ett rally, och hade därför enligt reglerna frisläng. Och då blir det... tvåan... som... arrangerar...

Så den 19:e september är ni hjärtligt välkomna att åka rebusrally! Boka datumet! Anmälningsinformation kommer att finnas inom en framtida framtid på www.rebusrally.se.

Det kommer att bli skitskoj.

7 kommentarer:

slabbe sa...

Grattis till andraplatsen! :)

Flax sa...

Favorit från Uppsala:
Sexuellterfaren -> sexuellt erfaren -> Van i sängen -> S van ängen -> Svanängen.

Rebusrally är hur kul som helst.

Leif Nixon sa...

Jag är rätt nöjd med vår gamla rebus GRUSGREEN -> GRUSGREJEN -> SANDMOJÄNGEN -> SANDMOÄNGEN

Man kan få direkt osunda mängder gamla rebusar från Så att sägas rallydatabas.

tord sa...

Grattis! Det ända som är roligare än att åka rebusrally är ju som bekant att LÄGGA rebusrally!

Sophia B sa...

Hur Vore det om herrn lade upp ett stort tydligt foto på sig, så att man slipper sitta på samma tillställning utan att kunna säga hej till sina bloggkonkurrenter/kollegor?

Jag bara undrar...

Men vi var i alla fall först med att anmäla oss. Så du kan ju räkna med att den 19e är bokad.

Leif Nixon sa...

Sophia: ojdå, sedär. Visste inte att du var sån.

http://picasaweb.google.com/leif.nixon finns det gott om bilder på mig och annat.

Anton Ymer (pseudo) sa...

Om man får vara lite ekivok:

MASTURBERA -> RUNKA -> K i RUNA -> KIRUNA

 
MediaCreeper Creeper