torsdag, februari 25, 2010

...fast bara vissa upphovsrättsinnehavare

Voddlers DRM-skydd är knäckt, och Voddler svarar med att tillfälligt stänga tjänsten tills en helt ny klient släppts.

"Vi har en extremt fundamentalistisk inställning till att skydda upphovsrättsägarnas material", säger Marcus Bäcklund, vd för Voddler, till Ny Teknik.

Lustigt. För Voddler verkar ju inte ha haft några problem med att bryta mot licensvillkoren för den programvara de använt tidigare.

måndag, februari 15, 2010

Lurendrejeriverksamheten pågår fortfarande

Jag tittar då och då på vilka Google-sökord mina besökare använt för att hitta till min blogg, och en av de ständigt återkommande söktermerna är "Stefan Lidzell". Jag skrev ett inte så smickrande inlägg om honom och hans företag ment.se hösten 2008 efter att de spammat mig.

Det var ju rätt länge sen, så jag tänkte att det var dags att kolla upp vad som hänt på den fronten. Kanske borde jag lägga till en fotnot på de gamla inläggen som sa "ment.se har ryckt upp sig och är numera ett seriöst företag". Eller nåt.

Så jag googlade lite.

Och vet ni vad? Det gamla inlägget får ingen fotnot.

Ment.se har för övrigt bytt namn till newzglobe.com. Undvik dem. Och undvik framför allt deras produkt "Företagskatalogen".

Kommentarer om säljsamtal från Företagskatalogen
Mer av samma sak
Och ännu mer
Ment.se stämmer sina lurade kunder - och förlorar

söndag, februari 14, 2010

Gastronomisk anti-intellektualism

Hör jag Mats-Eric Nilsson berätta en gång till om hur vanillin framställs ur rötad granved skriker jag. Eller så berättar jag i grafiska termer hur äkta vanilj framställs. Fermenterade orkidéfruktkroppar som får ligga och jäsa i förslutna behållare i flera månader, någon?

Visst kan det finnas smakmässiga skäl att föredra vanilj framför vanillin, men det är inte det Mats-Eric pratar om. Han vill bara framställa vanillin som äckligt. Och det är ett ohederligt och vilseledande sätt att argumentera.

Ett annat exempel på äcklighetsargumentation; Lotta Lundgren (en av mina absoluta favoritmatbloggare) i Landet Brunsås häromveckan. I "Lottas tillsatsskola" får vi veta hur


som till exempel


även finns i



Men kom igen! Lotta, du vet bättre än så. Jag kan exakt lika gärna påpeka att vanligt kranvatten är ett av de starkaste lösningsmedel vi känner till, i klass med aceton och tri.

Vad är ett emulgeringsmedel? Jo, det är helt enkelt nånting som som hjälper två andra ämnen att blandas.

Feta fingeravtryck på dricksglas är svåra att diska bort med bara vatten, för vattnet och fettet vill inte blandas. Det behövs lite diskmedel - ett emulgeringsmedel! - för att få fettet att lösa sig. Samma sak med tvättmedel - det är inget annat än ett emulgeringsmedel som underlättar för smutsen att lösa sig i vattnet.

Och det låter ju inte som något man vill ha i sin mat, eller hur?

Mja. Har du funderat på majonnäs? Fin, hemslagen majonnäs på fransk senap, äggulor, rapsolja och kanske lite olivolja? Hur kommer det sig att man kan få all den där oljan att blanda sig snällt med de övriga ingredienserna? Jo, äggulan fungerar som ett emulgeringsmedel. Den binder oljan i små, små droppar som kan blanda sig med resten av majonnäsen. Äggulor är faktiskt skolexemplet på ett emulgeringsmedel som används i mat.

Eww, äggulor! Jätteäckligt! Det är ju precis samma sak som tvättmedel!

torsdag, februari 11, 2010

Nånting om "människosyn" eller så

Moderaterna drev genom FRA-lagen. Om det har jag haft ett och annat att säga.

Häromveckan hade Helena Rivière och Gunnar Axén en debattartikel i Aftonbladet. "Sådana som Alexandra" skrev de.

De här frågorna kanske verkar orelaterade, men jag tycker att de hjälps att illustrera hur de där moderata riksdagsledamöterna egentligen ser på sina underlydande medborgare. (Vi som i själva verket är deras arbetsgivare och chefer.)

Därför kan jag inte rösta på moderaterna i höst.

Lite väl magstarkt av (s)

Idag gjorde socialdemokraterna en hundraåttiograderssväng när det gäller datalagringsdirektivet

De har plötsligt gått från att säga "Vi anser att lagring av trafikdata är nödvändigt för brottsbekämpningen och att regeringen snarast måste presentera ett lagförslag" till "Vi anser att den registrering av enskildas förehavanden som genomförs genom datalagringsdirektivet är och får inte vara ett oproportionerligt ingrepp i den personliga integriteten".

Å ena sidan är jag glad för att Bodström får backa, å andra sidan är jag uppgiven eftersom det här inte får några konsekvenser i praktiken. Den nya texten fortsätter nämligen "Eftersom direktivet är beslutat i EU följer det dock av Sveriges förpliktelser som medlemsland att genomföra detta i svensk lagstiftning".

Men framförallt är det motbjudande hyckleri av socialdemokraterna att oja sig över hur dåligt direktivet är och hur dumt EU är som tvingar oss att genomföra det, när det var de själva som drev genom det på EU-nivå.

Jag hoppas att de socialdemokratiska ledamöterna åtminstone rodnade när de skrev under reservationen. (Och "är och får inte vara"?)

måndag, februari 08, 2010

Visst har du i hemlighet alltid undrat om Bruce Schneier kan sjunga?

I begynnelsen fanns en Discovery-jingel:



Sedan gjorde xkcd en, tja, vi kan kalla det en cover på den.

Som det dök upp en animerad tolkning av:

I Love xkcd from NoamR on Vimeo.



Och nu, med en rollista bestående av Neil Gaiman, Bruce Schneier, Cory Doctorow, Lawrence Lessig och andra nätgudar:



Hos Olga Nunes finns hela rollistan.

Ibland älskar jag Internet.

fredag, februari 05, 2010

Att hoppa i galen tunna

En röst på Miljöpartiet är en röst på en regering ledd av socialdemokraterna.

Därför kan jag inte rösta på Miljöpartiet i höst.

LiU får på moppo

Corren skriver idag om hur Riksrevisionen granskat informationssäkerhetsarbetet på Linköpings universitet och kommit med ett antal anmärkningar.

Det här gäller i första hand de centrala funktionerna, ett snäpp upp från mig i organisationen. Det är bra att sånt här granskas och att brister påpekas. Det ska bli intressant att se hur det hanteras.

Sedan ska det påpekas att det som granskats är formerna för säkerhetsarbetet, inte arbetets innehåll. På samma sätt som man kan bygga bra bilar utan att vara ISO9000-certifierad, kan man bedriva ett bra säkerhetsarbete utan att följa ISO27000. Det kan till och med vara lättare om man slipper den administrativa overheaden. Och jag tycker att LiU är riktigt duktiga (säger jag helt opartiskt) i det praktiska arbetet.

MSB utfärdade för övrigt föreskrifter häromdagen som gör det obligatoriskt för myndigheter att "tillämpa ett ledningssystem för informationssäkerhet". Helst ska man följa ISO27000, och om man inte gör det fullt ut ska man dokumentera varför. (Liknande föreskrifter utfärdades av Verva strax innan verket avskaffades, men de har hängt lite grann i limbo.)

Det är väl bra, antar jag, även om kvalitetsprocesser tenderar att få mig att somna.

Duh

Jag är utomeuropeisk invandrare.

Därför kan jag inte rösta på Sverigedemokraterna i höst.

EXTRA! EXTRA! READ ALL ABOUT IT!

Rick Falkvinge hade problem med bandbredden på sin mobila uppkoppling, antog att operatören hade strypt bandbredden, och skrev ett blogginlägg med rubriken "Telenor bajsar på sina kunder" (jo, faktiskt, han skrev så). En rubrik som han sedan fick ändra efter att ha, typ, ringt supporten och så.

Vet ni hur man vinner mitt förtroende? Man talar lågmält och man kollar fakta först.

Därför kan jag inte rösta på Piratpartiet i höst.

50-talsmoral och unken populism i samma paket!

Jag är fullständigt overklig.

Därför kan jag inte rösta på kristdemokraterna i höst.

torsdag, februari 04, 2010

Vad står ni där och viskar om?

Minns ni Folkpartiets valaffischer från förra valet? De var upplagda som löpsedlar med rubriken "Framtidens nyheter". På en av varianterna stod det, ungefär:

KNARKLIGA
SPRÄNGD

Folkpartiet gav
polisen rätt att bugga

När jag såg den rann sinnet på mig. Jag gick in på en närbelägen pappershandel, köpte deras fetaste märkpenna och gick tillbaka och skrev

oskyldiga

längst ner på affischen.

Vandalism av valaffisch, något som jag inte är jättestolt över. Men jag kunde inte hejda mig, så magstarkt var det. Buggningslagen är ett missfoster, även om den kanske bleknar något i jämförelse med FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

Folkpartiet har kapats av batongliberaler som har gjort "snäll" till ett fult ord.

Därför kan jag inte rösta på Folkpartiet i höst. (Nån som anar ett tema?)

Att säga ett och göra något annat

Hoten mot öppenheten

De senaste åren har det öppna samhället hotats i en mängd frågor. Just genom sin mångfald har det också varit svårt att se sambandet mellan frågorna. Vi menar dock att det går en röd tråd genom dessa frågor, från tilltagande övervakning till EU-kritisk retorik:
  • Vi ser idag ett tilltagande övervakningssamhälle. Det gäller exempelvis förslag om trafikdatalagring, rätt för Försvarets radioanstalt att signalspana på trådbunden kommunikation samt rätten att använda hemliga tvångsmedel i förebyggande syfte.

Det är naturligtvis Centerpartiets öppenhetsmanifest jag citerar. Vi vet alla hur ståndaktiga centern har varit när det gäller att stå fast vid sina påstådda principer.

Därför kan jag inte rösta på centern i höst.

Elit kontra elit

"Stefan, sluta hoppa så där högt! Det är orättvist mot de andra. Nej, jag tänker inte höja ribban en gång till. Du kan väl hjälpa Kalle att hoppa istället?"

Nej, så var det nog inte för Stefan Holm på gymnasiet. Han gick nämligen på Friidrottsgymnasiet i Karlstad. Och sällan har jag hört nån beklaga sig över att han fick chansen att ge sin prestationsförmåga i friidrott en optimal utveckling, som det står i gymnasiets kursplan. Ja, efter att han klarat intagningstesterna, alltså.

Men när regeringen utökade möjligheterna att inrätta elitklasser även till de teoretiska ämnena, då tog det hus i helsike i socialdemokratin. "Det är inte bra att det förs fram tankar om att vissa har större begåvningar än andra.", skrev Roger Jönsson. "Det luktar statsstyrd politisk broileruppfödning lång väg." dundrade Rolf Lindell.

I socialdemokratins Sverige är det fult att vara duktig. Då tillhör man ju eliten, och då ska man skämmas. Det kallas rättvisa. Om det inte handlar om sport, såklart. Elitidrott är ju fint.

Därför kan jag inte rösta på socialdemokraterna i höst.

onsdag, februari 03, 2010

Dinosaurier och skräcködlor

Birgitta Ohlsson i regeringen. Det är coolt. Inte för att jag delar alla hennes åsikter, men jag beundrar hennes integritet. Ett kan man säga om Birgitta Ohlsson; hon är inte opportunist.

Men så var det ju det där med att hon råkar vara gravid, då. Och det har lett till en del... besynnerliga reaktioner. Och Hanne Kjöllers ledarstick i DN finns inte i nätupplagan, så jag citerar:
Jag har en modern man, inte en dinosaurie. Det säger Sveriges nya EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) apropå det faktum att hon förväntas föda barn halvvägs in i det blotta halvår som återstår av mandatperioden.

Själv funderar jag lite över vad det betyder. Oavsett grad av manlig modernitet är detta med att få barn en av de mest känslostormande upplevelserna i livet för de flesta kvinnor. Kvinnor, precis som dinosauriehonor, fylls av omhändertagandehormoner oavsett hur moderna deras män är.

Jag tror inte att barnet mår det minsta sämre av att tas om hand av sin pappa eller någon annan vårdnadshavare direkt efter förlossningen. Men jag undrar hur många mammor som mäktar med att vinka adjö till den lilla och åka direkt från BB till en nattmangling i Bryssel.

Det ska nog en hårdhudad dinosauriemamma till det. Om ens det.
Förvisso vore det kanske inte så praktiskt med en EU-minister med foglossning och pre-eklampsi, men i övrigt har jag inga åsikter om hur Birgitta Ohlsson och Mark Klamberg delar upp sina föräldraskapsplikter.

Och protesterade man inte när Jan Björklund blev folkpartiledare trots att han var småbarnspappa, ska man faktiskt bara hålla käft om Birgitta Ohlsson.

tisdag, februari 02, 2010

Gudskelov

Nångång emellanåt vinner faktiskt det sunda förnuftet. Utredaren Jan Hyllander föreslog idag att SITIC ska överföras till MSB, inte till FRA.

Bra. Då kan vi kanske få lite mer oomph i den statliga IT-säkerheten.

Ett centralt resonemang i förslaget är detta:
Utredarens bedömning är att Sitic behöver placeras vid en myndighet med en stark och trovärdig ställning såväl bland myndigheter och andra offentliga aktörer som bland privata aktörer. Förtroendet för verksamheten är därmed en viktig aspekt då det gäller att väga de två alternativen mot varandra. Förtroendefrågan rymmer inom sig flera olika dimensioner såsom tekniskt kunnande, intern säkerhetskultur,
förmåga att förmedla relevant information i rätt tid samt integritetsaspekter. Det är av största vikt att samarbetspartners både inom och utom landet, både offentliga och privata känner att en förtroendefull samverkan är möjlig.
Det är intressant att utredaren kommer fram till att förtroendet för FRA är för dåligt för att de skulle kunna samverka med andra aktörer. Undrar hur utfallet hade blivit om FRA-lagen inte drivits genom?

(Utredarens delbetänkande, Computer Sweden)
 
MediaCreeper Creeper