Jag kan bli fruktansvärt trött på svart-vitt tänkande. Ni vet, personer som bombsäkert slår fast
hur det är, och viftar bort alla försök att peka på möjliga komplikationer. Det här är naturligtvis ett fenomen som särskilt blommar upp i valtider, men det finns ständigt närvarande i bakgrunden när man umgås med nördar (som vi). Tröttsamt.
Svart-vitt tänkande har vi sett gott om på sistone. Datalagringsdirektivet, någon? Ont, fult, fel, dåligt, Stasi, Hitler. Eller också det enda som står mellan våra barn och pedofilterroristerna.
Jag tycker datalagringsdirektivet är ett jäkla skitdirektiv, vilket mina k. läsare torde vara medvetna om, men jag har också väckt en och annan upprörd känsla när jag hävdat att det finns problem som datalagringsdirektivet skulle lösa, och som man behöver lösa på andra sätt om det inte blir någon svensk implementering av direktivet.
Det faller nämligen inte alltid i god jord att hävda existensen av en gråskala mellan svart och vitt.
Om en knapp vecka, 28/9, finns det ett utmärkt tillfälle att skaffa sig en gråskala vad beträffar just datalagringsdirektivet. Då föreläser nämligen Anders Ahlqvist, biträdande chef för Rikskriminalpolisens IT-brottssektion, under den något intetsägande rubriken "
Hur har IT förändrat polisens arbete?" på Linköpings universitet. (
Mer information här.)
Jag har hört honom prata under den rubriken förr, och jag har anledning att anta att han kommer att prata en hel del om datalagringsdirektivet och om att spåra IP-adresser. Gå dit om du har möjlighet.