onsdag, september 30, 2009

Vad skulle du vilja fråga Ingvar?

Det ser ut som om jag återigen kommer att få chansen att träffa FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson.

Vilka besvärliga frågor tycker ni att jag borde ställa den här gången? Lämna kommentarer här, eller kanske ännu hellre i ett mail till nixon@lysator.liu.se, så ska jag se vad jag kan göra.

söndag, september 27, 2009

Pömsiga Persikor, Pigga Päron och torskleverolja med citronsmak

Jag gillade bubbelbad när jag var liten. Och när jag handlade på Coop Forum idag slog det mig att det kanske sonen också skulle göra.

Men när jag stod där och klämde på en färgglad flaska "Barnängen För Kids Pömsiga Persikor" så blev jag plötsligt så trött. Och irriterad.


Jag ville bara ha en flaska vanligt jävla bubbelbad, inte en persikoparfymerad marknadsförd målgruppsanalyserad hygienprodukt. Och vaddå "För Kids"? Barnängen, detta präktighetens fäste, har alltså fallit så lågt att de har en serie "Barnängen För Kids". Hur idiotiskt får man egentligen namnge sina produkter?

Så det fick vara. Jag vandrade vidare bland hyllorna och muttrade över bristen på ärliga produkter som inte försöker förmedla en upplevelse, som inte vill ge ett mervärde, som bara fyller ett behov utan att försöka låtsas vara nånting annat än de är.

Så hittade jag den här flaskan:


Möllers tran. Med citronsmak. I rest my case.

fredag, september 25, 2009

SvD och flygvapnet grips av säkerhets

En av mina första tankar när jag hörde talas om helikopterrånet var "Och vilka vanvettiga säkerhetsåtgärder kommer folk att kräva efter det här, då?".

Och trots att jag alltså hade en viss mental beredskap, tappade jag ändå hakan när jag såg SvD:s ledarblogg, där Claes Arvidsson frågar sig varför flygvapnet inte ingrep mot helikoptern.

Major Peter Neppelberg förklarar beredvilligt den tekniska bakgrunden till detta i en replik (men underlåter att diskutera lämpligheten i att militären ingriper mot civila luftfartyg) och avslutar med ett hejdundrande
Vem vet när någon kommer på idén att störta ett flygplan lastat med sprängämne mot Konserhuset eller Stadshuset den 10 dec inför all världens Tv-kameror.
Man baxnar. Om man nu tror att det verkligen finns en risk för självmordsattentat mot nobelfestligheterna så är det knappast i luftfartsänden man ska börja skydda sig, för det finns så många, många, många enklare och tillförlitligare sätt för en självmordsbombare att slå till.

Man kan helt enkelt inte skydda sig mot allting. Om vi mot förmodan och med mycken möda skulle lyckas att göra det omöjligt för självmordsbombare (eller rånare) att använda en stulen helikopter för att utföra sina dåd - ja, då skulle de göra det på något annat sätt. Spränga ett tunnelbanetåg. Gömma en splitterbomb i en papperskorg på Sergels Torg. Sabotera järnvägsspåren så att ett X2000 kör av en bro ner i en flod.

Allt det här skulle kunna hända när som helst. Men det gör det ju inte, eller åtminstone händer det väldigt, väldigt sällan. En enkel riskanalys visar att det här inte är nånting man bör lägga ner särskilt mycket resurser på att skydda sig mot.

Kan vi istället fundera på trafikolyckor, misshandel i hemmet, multiresistenta bakterier och annat som det faktiskt finns rationella skäl att oroa sig över?

torsdag, september 24, 2009

Stoppa säkerhetsen

DNs huvudledare består idag av ett fempunktsprogram för att skärpa Sveriges yttre och inre säkerhet och bevara vår frihet.

Punkt 2 fick mig att göra en double take, men jag gillar den: Stoppa säkerhetsen.

Övervakningskameror, metalldetektorer och inpasseringskontroller står som spön i backen, men som DN säger: "Men mycket lite pekar på att detta är effektivt. I stället blir människor oroliga, om åtgärderna behövs måste det finnas stora faror. Så får insatserna motsatt effekt, för få saker är farligare för samhället än rädda människor."

Alltför många övervakningsåtgärder sätts in av slentrian, alltför många sätts in av cover your ass-skäl. Det är inte alltid så lyckat att det är de som har ansvaret för säkerheten som driver, handlägger och - ibland - beslutar i säkerhetsfrågor.

Fundera en stund på hur det hade kunnat se ut om FRA-lagen behandlats av ett hypotetiskt integritetsutskott istället för försvarsutskottet.

måndag, september 21, 2009

Det var ju det där med den fria forskningen, då...

Kameraövervakning är bra. Teleövervakning likaså. Jag skulle till och med argumentera för det värdefulla i att kunna låsa in folk i små rum i åratal. Allt beror på sammanhanget.

Det är förmodligen få personer som inte tycker att bankkontor ska vara kameraövervakade. Jag tror också att ganska många tycker att det är bra att polisen videofilmar våldsamma upplopp för att identifiera våldsverkare.

Därför tycker jag att det är bra att FOI forskar på metoder att göra kameraövervakning effektivare och mindre integritetskränkande, även om Erik Hultin inte verkar hålla med mig.

Men ännu viktigare tycker jag att den fria forskningen är. Forskning är i sig en bra sak. Och den politiska makten ska i största möjliga utsträckning hålla tassarna borta från den akademiska forskningen. Det här är viktigt.

Därför är jag knappast exalterad när Henrik Alexandersson, politisk tjänsteman som han numera är, uttalar sig i alarmistiska ordalag om ett forskningsprojekt inom sjunde ramprogrammet.

Bort med tassarna, Henrik.

Jag är just nu glad att jag inte röstade på Piratpartiet i valet till EU-parlamentet.

måndag, september 07, 2009

Rally, rally, rally!

Kom ihåg att det är hög tid att anmäla sig till rebusrallyt 19 september!

(Jag skrev mer om det här fenomenet för några månader sedan.)

torsdag, september 03, 2009

FRA-humor

Det är lätt att glömma att FRA faktiskt även sysslar med annat än signalspaning. De har en duktig IT-säkerhetsavdelning, till exempel.

Nu söker de nya IT-säkerhetsanalytiker, och i platsannonsen står det, bland annat:

Som person är du nyfiken och öppen för att ta till dig nya kunskaper och betraktelsesätt och blir engagerad av utmanande problemställningar, som exempelvis den här:

RXhrbHVzaXZ0LCBlbGxlcj8gTWVuaW5nZW46IAssKS43JicwI2
IxNCMwJyxiMqdiJLQuKCMsJidiJDCnJS0wYitiJissYiMsMbQp
Iyx4YnNsYgo3MGIvpywlI2ItLispI2I2OzInMGIjNGIvpiwsKz
EpLTBiJCssLDFiJic2fWJwbGIKNzBiL6csJSNiLycmIzBiKiMw
YicsYgwNEm8xLqYmJ30=
Den lilla gåtan är väl ungefär lika komplicerad som platsannonsgåtor brukar vara, men det är när man väl dekrypterat den som ens nördighet verkligen sätts på prov.

Eller åtminstone ens humorsinne.

Argh.
 
MediaCreeper Creeper