torsdag, februari 04, 2010

Elit kontra elit

"Stefan, sluta hoppa så där högt! Det är orättvist mot de andra. Nej, jag tänker inte höja ribban en gång till. Du kan väl hjälpa Kalle att hoppa istället?"

Nej, så var det nog inte för Stefan Holm på gymnasiet. Han gick nämligen på Friidrottsgymnasiet i Karlstad. Och sällan har jag hört nån beklaga sig över att han fick chansen att ge sin prestationsförmåga i friidrott en optimal utveckling, som det står i gymnasiets kursplan. Ja, efter att han klarat intagningstesterna, alltså.

Men när regeringen utökade möjligheterna att inrätta elitklasser även till de teoretiska ämnena, då tog det hus i helsike i socialdemokratin. "Det är inte bra att det förs fram tankar om att vissa har större begåvningar än andra.", skrev Roger Jönsson. "Det luktar statsstyrd politisk broileruppfödning lång väg." dundrade Rolf Lindell.

I socialdemokratins Sverige är det fult att vara duktig. Då tillhör man ju eliten, och då ska man skämmas. Det kallas rättvisa. Om det inte handlar om sport, såklart. Elitidrott är ju fint.

Därför kan jag inte rösta på socialdemokraterna i höst.

Inga kommentarer:

 
MediaCreeper Creeper